Nyolcszázezer fontnyi régiséget juttatott vissza származási országába egy amerikai férfi

Nyolcszázezer fontnyi régiséget juttatott vissza származási országába egy amerikai férfi

Nyolcszázezer angol font (370 millió forint) értékű régiségeket juttatott vissza származási országaikba egy amerikai férfi, miután a The Guardianben az elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásáról olvasott – írta az angol lap.

A Washingtonban élő John Gomperts rájött, hogy a nagymamájától örökölt műkincsek – közöttük két, az időszámítás előtti VII. és XIII. századból származó ciprusi váza – illegális ásatásokból származhatnak, mivel nincsenek hozzájuk a származásukat igazoló testhezálló ügyiratok.

A férfi legálisan és etikusan akart eljárni, és vissza akarta adni a műkincseket Olaszországnak, Görögországnak, Ciprusnak és Pakisztánnak, melyet a testvéreivel egyeztetve végül biztos, hogy meg tett.

Gomperts az angol lapban megjelent riportok nyomán Christos Tsirogiannishoz, a Cambridge-i Egyetem egykori vezető régészéhez, a régiségek és a műkincscsempészet szakértőjéhez fordult tanácsért.

Tsirogiannis több mint tizenöt év alatt ezerhatszáznál több lopott műkincset azonosított aukciós házaknál, galériáknál, magángyűjteményekben és múzeumokban, és a hatóságok és a kormányok figyelmének felhívása mellett hangsúlyos szerepet játszott a műkincsek visszaszolgáltatásában is.

Tsirogiannis példaértékűnek nevezte az amerikai férfi esetét. Hangoztatta, ő volt az első, aki kétes eredetű műkincsek tulajdonosaként a tanácsát kérte. A mester azonosított minden régiséget, jelezve, melyik országnak kell visszaszolgáltatni. „Tizenkét tárgy Görögország, négy Olaszország, egy Pakisztán, kettő ugyanakkor Ciprus tulajdona volt” – idézte fel a régész, akinek tanácsára Gomperts az adott országok nagykövetségeire vitte el a műkincseket.

Gomperts nonprofit szervezetek tanácsadójaként dolgozik. Német-holland származású nagyanyja, Gisela Schneider-Hermann 1992-ben, 98 éves korában hunyt el. Az 1950-es és 1960-as években több ásatáson is részt vett, mindenekelőtt Olaszországban és Görögországban, és akadémiai lapokba is írt cikkeket.

Mint Gomperts kijelentette, nem tudja, hogyan kerültek nagyanyjához a műtárgyak. „Pedáns, egyenes ember volt. De annak idején mások voltak a normák. Megszállottja volt ezeknek a tárgyaknak” – tette hozzá.

mti