Nobel-díj – Molekuláris kutatásokért ketten kapják a kémiai Nobel-díjat

Nobel-díj – Molekuláris kutatásokért ketten kapják a kémiai Nobel-díjat

Az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért Benjamin List német és David MacMillan brit-amerikai szakember kapja az ez évi kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémiai Akadémia stockholmi bejelentése alapján.

Molekulákat építeni nehéz művészet. Benjamin List és David MacMillan precíz új eszközt alkotott a molekuláris építészet részére, az organokatalízist, amely nagy hatással volt a gyógyszerészeti kutatásokra, és „zöldebbé” tette a vegyészetet – méltatta a két tudóst az illetékes bizottság.

Sok kutatási szféra és iparág függ attól, hogy a kémikusok képesek olyan molekulákat építeni, amelyek rugalmas és tartós anyagokat alkotnak, energiát tárolnak elemekben vagy épp meggátolják a betegségek előrehaladását. Ehhez katalizátorokra, a kémiai reakciókat felgyorsító anyagokra van szükség – írták az indoklásban, példaként említve az autókban található katalizátorokat, amelyek ártalmatlan molekulákká formálják a kipufogógázban található mérgező anyagokat. Az emberi szervezetben is ezernyi katalizátor van enzimek formájában, ezek „csiszolják” az élethez elengedhetetlen molekulákat.

A katalizátorok így alapvető kellékek a kémikusok részére, a szakemberek ellenben régóta úgy vélték, hogy csak két fajtájuk van: a fémek és az enzimek. Benjamin List és David MacMillan viszont 2000-ben, külön-külön kifejlesztett egy harmadik fajta katalízist, amit aszimmetrikus organokatalízisnek hívnak és kis méretű szerves molekulákat használ.

„A katalízisnek ez a koncepciója annyira szerény, mint amennyire kreatív, és sokan el is csodálkoztak azon, hogy miért is nem gondoltunk rá ezelőtt” – nyilatkozott Johan Aqvist, a kémiai Nobel-bizottság elnöke.

A szerves katalizátorok szénatomokból állnak, amelyekhez reaktívabb csoportok kötődhetnek. Ezek gyakran olyan elemeket tartalmaznak, mint az oxigén, a nitrogén, a kén és a foszfor. Ez azt jelenti, hogy ezek a katalizátorok ugyanabban az időben környezetbarátak és olcsók.

A szerves katalizátorok sebes elterjedése főleg annak tudható be, hogy képesek aszimmetrikus katalízisre. A molekulaépítéskor gyakori, hogy két heterogén molekula jön létre, amelyek – éppen úgy mint az emberi kezek – egymás tükörképei. A kémikusok ellenben sokszor csak egyet akarnak, különösen a gyógyszerészetben – fejtették ki.

Az organokatalízis csodás sebességgel fejlődött 2000 óta. Benjamin List és David MacMillan még mindig vezető szerepet játszik a zónában, és bebizonyították, hogy a szerves katalizátorokat kémiai reakciók sokaságánál lehet alkalmazni. Ezekre a reakciókra támaszkodva a szakemberek ma hatékonyabban tudnak előállítani a gyógyszerektől a napelemekben a fényt elnyelő molekulákig bármit. A szerves katalizátorok ezáltal nagy hasznára vannak az emberiségnek – hangsúlyozták.

Benjamin List 1968-ban született a németországi Frankfurtban. 1997-ben szerezte PhD-fokozatát az ottani felsőfokú intézményben, pillanatnyilag a Max Planck Szénkutató Intézet igazgatója.

David MacMillan ugyancsak 1968-ban született az Egyesült Királyságban, Skóciában, 1996-ban az Egyesült Államokban, a Kaliforniai Egyetem irvine-i intézményében szerezte PhD-fokozatát. A Princeton Egyetem professzora.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak. A díjat tradíciókhoz híven december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján nyújtják át, a koronavírus-világjárvány folytán idén is a megszokottnál jóval szerényebb állapotok közt.

mti