Néptáncünnepet rendez a Martin György Néptáncszövetség

Néptáncünnepet rendez a Martin György Néptáncszövetség

Néptáncünnepet rendez a Martin György Néptáncszövetség, március 1-jén a fővárosi Operettszínházban a nagyközönséget is programokkal várják.

A fővárosi Operettszínházban a délelőtti Aprók pávája című műsorben több mint harminc produkciót mutatnak be a 2019-es Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató táncosai, énekesei és muzsikusai. A műsor szerkesztője és rendezője a Fölszállott a páva zsűrijéből is népszerű Kocsis Enikő és férje, Fitos Dezső – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A Néptáncantológiát Vásárhelyi László kezdeményezésére szervezték össze első alkalommal. Az minden évben mindössze egyetlen alkalommal érzékelhető, impozáns színházi bemutató az múlt évben bemutatott legkiválóbb koreográfiák seregszemléje a Kárpát-medence néptáncegyütteseinek részvételével. A Martin György Néptáncszövetség által felkért szakmai zsűri idén 40 pályázat közül választotta ki a publikum elé kerülő tizenhárom produkciót, amelyekben több mint ötszáz néptáncos és népzenész megjelenik ezt követően. Az esti eseményen az állam legjobb együttesei mellett fellépnek az erdélyi Magyarlapád hagyományőrző táncosai és zenészei, ugyanakkor a Fölszállott a páva legjobb gyermektáncos szólistái is.

Február 29-én a néptáncos társadalom találkozik a fővárosi Kőrösi Kulturális Központban, ahol örömmel látják az érdeklődőket is. Az Ifjúsági Néptáncantológián az ifjúsági korosztály legkiválóbb táncegyüttesei, mindemellett az ifjúsági szólótáncverseny Ezüstpitykés és Gyönygalléros táncosai lépnek színpadra. A néptáncosok bálján a magyarlapádi zenekar és Pálházi Bence bandája húzza ezután a talpalávalót.

mti