Nemzetiségi fánkfesztivált tartanak szombaton Pilisszentkereszten

Nemzetiségi fánkfesztivált tartanak szombaton Pilisszentkereszten

A többségében szlovák nemzetiségűek lakta Pilisszentkereszten nyolcadik alkalommal tartják meg szombaton a Pilisi Kavalkád Fánkfesztivált, amelyre határon innen és túlról több ezer vendéget várnak.

Az egész napos télbúcsúztató mulatság fő attrakciójának a fánksütő verseny ígérkezik, amelyre eddig 20 csapat nevezett be – mondta el Demjén Márta a helyi szlovák önkormányzat elnöke, a rendezvény fő szervezője az MTI-nek.

A nyolcezer darab különböző ízesítésű – barackos, szilvás, áfonyás, csokoládés – fánkot zsűri bírálja el, mielőtt a közönség elfogyaszthatná. Gyerekek és felnőttek számára külön rendeznek fánkevő versenyt is.

A hagyományok ápolását célzó programsorozat délelőtt a helyi katolikus templomban szlovák nyelvű szentmisével veszi kezdetét. A templomban a magyar koronázási ékszerek másolatát is megtekinthetik a hívek.

A mise után vidám menettel indul a vigasság: a szokásoknak megfelelően egy maga mögött rudat húzó lovas szekér baktat át a falun, a rúd végén vízszintes helyzetben kocsikerék forog, amelyen népviseletbe öltözött, táncos párt jelképező női és férfi bábu látható.

A szomszédos településekről és a határon túlról érkező magyar, német és szlovák néptáncegyüttesek fellépésével színesített programok a Szlovák Ház előtt zajlanak, este farsangi bálon mulathat a publikum.

(MTI)