Nemes Jeles Lászlót a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának zsűritagja

Nemes Jeles Lászlót a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának zsűritagja

Nemes Jeles Lászlót, a Saul fia Oscar-díjas rendezőjét is meghívták a 69. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának kilenctagú zsűrijébe, amelyet George Miller ausztrál filmrendező, forgatókönyvíró és producer fog vezetni – jelentették be a szervezők.

A tavalyi cannes-i eseményen a zsűri Nagydíját elnyerő magyar alkotás rendezője mellett Arnaud Desplechin francia és Valera Golino olasz direktor, Kirsten Dunst amerikai és Vanessa Paradis francia színésznő, Mads Mikkelsen dán és Donald Sutherland kanadai színész, amellett Katajún Sahabi iráni producer lesz tagja a testületnek.

Nemes Jeles Lászlót a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának zsűritagja
Nemes Jeles László

Európa egyik legjelentősebb filmes seregszemléje május 11-én nyílik, és 22-éig tart.

A zsűri a versenybe meghívott 21 alkotás közt oszthatja ki a díjakat, köztük az Arany Pálmát, amelyet a május 22-ei záróünnepségen adnak keresztül.

A cannes-i parádé zárásaként idén első alkalommal a fődíjas alkotást nézheti meg a gála közönsége a film alkotói és a zsűri társaságában. A versenyben ismerteti például Pedro Almodóvar, Ken Loach, Jeff Nichols, Cristian Mungiu, Jim Jarmusch, Sean Penn, Aszgar Farhadi és a Dardenne testvérek legfrissebb filmjüket.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének legutóbb 1986-ban volt magyar tagja, Szabó István, az Oscar-díjas Mephisto című film rendezőjének személyében. Azt megelőzően 1979-ben Kézdi-Kovács Zsolt, 1976-ban Kovács István, 1971-ben Gaál István, 1967-ben ugyanakkor Jancsó István direktor kapott meghívást.

Magyarország idén három alkotással megjelenik az esemény programjaiban. Makk Károly Szerelem című filmje 45 évvel a cannes-i globális bemutató után a jókora klasszikusok felújított változatát bemutató programba, a Cannes Classicsba kapott meghívást, Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete titulussal rendelkező párhuzamos programban, egy másik animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását ugyanakkor a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.

MTI