Nem mindennapi iskola-egészségügyi centrum Debrecenben

Nem mindennapi iskola-egészségügyi centrum Debrecenben

Országosan sajátos iskola-egészségügyi ellátóközpontot és egészségfejlesztési irodát valósított meg Debrecenben az önkormányzat kooperálva a helyi egyetemmel – közölte a település polgármestere az intézmény átadásán.

Papp László (Fidesz-KDNP) jelezte: Debrecenben 72 ezer fiatal tanul, köztük 38 ezer általános és középiskolás diák. Utóbbiak közül minden évben 19 ezer fiatal egész szűrését biztosítják, a szokásos laboratóriumi és fizikai szűrővizsgálatok mellett fogászati és ortopédiai szűrővizsgálatokat is elvégeznek.

Ilyen komplex szűrővizsgálat, amely a Debreceni Egyetem (DE) és települési egészségügyi ellátórendszere összefogásával alakult meg, nincs másutt az országban – fűzte hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy az önkormányzat 45 millió forint értékű ingatlant, egy volt iskolaépületet biztosított a centrum kialakításához.

Széles Diána (Fidesz-KDNP) alpolgármester az érdeklődőknek közölte, hogy a központba napi száz diák komplex szűrését végzik el.

A szűrővizsgálatokon második osztálytól kétévente vesznek részt a tanulók, és egészen a 12. évfolyamig kísérik végig az egészségi állapotukat. A szűrővizsgálatokat egy egészségnap keretében biztosítják a gyerekeknek, erről valamennyi debreceni iskolafenntartóval – egyházakkal, a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) és a tankerületi központtal – megállapodtak – ismertette Széles Diána.

Bács Zoltán, a DE kancellárja azt emelte ki, hogy a helyi sportcentrum Kincskereső programjában is új minőséget jelent az iskola-egészségügyi centrum, ahol hamar kiderülhet, hogy egy-egy gyerek milyen adottságokkal milyen sportot űzhet.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója jelezte: a szűrő- és fejlesztőközpontban harminc iskolaorvos és harminc iskolai védőnő dolgozik.

Kiemelte: a központban éveken keresztül azonos mérési technikákkal vizsgálják a debreceni diákokat, ezáltal megbízható és összehasonlítható adatok alapján követhetik nyomon a fiatalok állapotát, és hatékonyabban léphetnek fel az egészségmegőrzés érdekében.

Jelentős szerepet játszik a center az egészségtudatos nevelésben is, a tanulók példaként az újraélesztést is megtanulják – fűzte hozzá Papp Csaba.

mti