Négy magyar mozifilm megjelenik a Sanghaji Internacionális Filmfesztiválon

Négy magyar mozifilm megjelenik a Sanghaji Internacionális Filmfesztiválon

Négy magyar mozifilm kapott meghívást a hamar kezdődő Sanghaji Internacionális Filmfesztiválra, amelyen Enyedi Ildikó az Arany Serleg fődíjról döntő zsűri tagja lesz – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A 21. alkalommal előkészített nagyarányú, A-kategóriás seregszemlén 10 nap alatt csaknem 500 filmet vetítenek a kínai metropolisz 45 mozijában. A rendezvény programját a Föld minden tájáról érkezett 3500 nevezésből válogatták a szervezők.

A sanghaji parádén láthatja első alkalommal a határon túli nézőközönség Sándor Pál bohém komédiásokról szóló Vándorszínészek című filmjét. A 19. században játszódó és Martinovics Dorina, Mohai Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy-Kálózy Esztert, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza és Rudolf Péter szereplésével készült road movie egy maroknyi csepűrágó szívszorító és mulattató története.

Gárdos Éva direktor személyesen ismerteti a sanghaji közönségnek a főváros noir című krimit. Kondor Vilmos jelentős sikerű regényének filmfeldolgozása Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével készült.

A rendezvényen szerepelni fog Vranik Roland Az állampolgár című, több rangos fesztiváldíjjal méltatott filmje is. A megrázó szerelmi történet nem profi színészekkel, minimalista berendezésekkel és sok humorral szemlélteti egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Műsoron lesz Sanghajban Mundruczó Kornél legutóbbi filmje, a tavalyi cannes-i parádé versenyprogramjában bemutatott Jupiter holdja. A fesztiválokon és moziforgalmazásban ugyancsak nemzetközileg vetített film egy különös barátság történetén át szól a hitről, a megváltódásról és a csoda lehetőségéről – olvasható a közleményben.

MTI