Nagyváradon európai uniós támogatásból létesül román-magyar kulturális centrum

Nagyváradon európai uniós támogatásból létesül román-magyar kulturális centrum

Az Európai Unió (EU) pénzforrásainak felhasználásával létesül román-magyar kulturális center Nagyváradon – közölte honlapján a Bihar megyei önkormányzat.

A tervezett kulturális centrum 970 négyzetméteres, háromszintes épületének felújítása folyamatban van, december végéig kell befejeződnie. A centrum létrehozására a Bihar megyei önkormányzatnak alárendelve funkcionáló Gheorghe Sincai Bihar megyei könyvtár nyert EU-s pártfogást a Románia és Magyarország határ menti térségeinek interregionális fejlesztési programja keretében.

A Kulturális és Történelmi Örökség Román-Magyar Határon Átnyúló Nevelési Centruma projektben Magyarországról Debrecen megyei jogú település önkormányzata és a Csokonai Színház, Romániából ugyanakkor a nagyváradi Körösvidéki Múzeum és a Gheorghe Sincai Bihar Megyei Könyvtár vesz részt.

A projekt célja az együttes román-magyar kulturális értékek és örökség fenntartható használata, védelme és továbbadása. „A projekt két tartóoszlopa a létező kulturális értékek megőrzése és új együttes kulturális értékek létrehozása. Ez a megközelítés hozzájárul az együttes hagyományokon alapuló ötletes ipar fejlődéséhez és a kulturális innovációhoz szintúgy” – hangoztatta az önkormányzat közleménye.

Az Európai Unió által támogatott 10,2 millió eurós (4,076 milliárd forint) projektből a Bihar megyei könyvtár 734 ezer eurót használhat fel.

mti