Nagyszerű hallgatókat jutalmaztak Bosch-díjjal

Nagyszerű hallgatókat jutalmaztak Bosch-díjjal

Átadták a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar, mitöbb a Gazdaságtudományi Kar diplomaosztó ünnepségén a Bosch-díjat egy-egy kimagasló tanulmányi eredménnyel és gyakorlati ismerettel büszkélkedhető hallgatónak. Ez az egyetem egyetlen vállalat nyújtotta elismerése, mely immáron nagyjából tízéves és pénzjutalommal jár, ezenkívül a díjazottaknak lehetőségük van részt venni egy állásinterjún a Robert Bosch Power Tool Kft. -nél. Az elismerést olyan végzős hallgatók kaphatják meg, akik tanulmányaik esetén kimagasló teljesítményt nyújtottak, és kutatási tevékenységet vagy másfajta közéleti, szociális, társadalmi munkát is végeztek.

Az idén húszéves, elektromos kéziszerszámokat, akkumulátorokat gyártó Robert Bosch Power Tool Kft. és a Miskolci Egyetem több mint tíz éve funkcionál közösen, a cég főleg a gyakorlati tapasztalatszerzésben támogatja a hallgatókat. Gyakornoki programot tart fent, részt vesz a felsőfokú duális képzésben, együttes képzést és tanszéket működtet az egyetemmel. „Meghatározó számunkra, hogy a Bosch miskolci kéziszerszámgyára lehetőséget biztosítson az egyetemistáknak arra, hogy felsőfokú tanulmányaik esetén piacképes gyakorlati tudást és munkatapasztalatot szerezzenek, mindent összevetve is támogatva karrierjük indulását. Bízunk benne, hogy közülük kerülnek ki a régió legjobb képességű mesterei, és sokan köteleződnek el hosszú távra a Bosch mellett. Az összefogás eredményességét mutatja, hogy a gyakornokok közül idén felvett munkatársaink majdnem 90 százaléka a Miskolci Felsőfokú intézményben végzett” – mondta Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. cégvezetője.

Alapos elméleti képzés és gyakorlati jártasság a versenyképes tudásért

A kéziszerszámgyár gyakornoki programjában rugalmasan biztosítja a lehetőséget az egyetemistáknak, hogy tanulmányaik mellett a gyárban szerezzenek gyakorlati tudást és munkatapasztalatot, ezzel egy jövőt alakító munkahelyen kezdjék el szakmai karrierjüket. A vállalatnak a munkaerő-utánpótlásban is nyújt támogatást a program, a cél, hogy a gyakornokok később, a diplomaszerzés után, főállású pozíciókba lépjenek át. A Miskolci Egyetem jó partner a programban, hangsúlyt helyez arra, hogy a gyakornokok össze tudják egyeztetni a tanulmányokat a munkával.

A gyakornoki programba mindenekelőtt a Gépészmérnöki és Informatikai, tetejébe a Gazdaságtudományi Kar hallgatói jelentkeznek, a leginkább közkedvelt pozíciók a gyártástámogató mérnök, a fejlesztőmérnök, a minőségbiztosítási mérnök, a HR, a beszerzés, a logisztika és a kontrolling. Ebben a pillanatban több mint kétszázan vesznek részt a programban, többségük egyetemista. Heti 20-40 órában dolgozhatnak, teljesen rugalmasan, akár havonta változtathatják a munkaidejüket. Jellemzően egy-két főállású munkatársat segítenek a saját szakterületükön. Munkájukért óraszám alapján kiszámolt havi bért és SZÉP-kártya-juttatást kapnak, a diplomások mindazonáltal pótlékot is.

Együttesen képzik a jövő mestereit

A kéziszerszámgyár és az egyetem együttműködését erősíti a duális felsőfokú program is, ahol a hallgatók már az első félévtől kezdve vállalati helyzetek közt bővíthetik elméleti tudásukat, a Bosch gyakorlott mentorainak hozzájárulásával. Az üzem és az intézmény együttes képzést is indított 2021-ben, a logisztikai csomagolásfejlesztő képzés és szakmérnök szakirányú továbbképzés megfelel a legújabb, a piaci igényeket figyelembe vevő követelményeknek. Ugyancsak az felsőfokú intézményben funkcionál a 2004-ben megalakított Robert Bosch Mechatronikai Tanszék, amelyiknek indításában és a labor felszerelésében is tevékenyen részt vállalt a társaság.