Nagy Imre tárgyaiból nyílt kiállítás Szabadkán

Nagy Imre tárgyaiból nyílt kiállítás Szabadkán

Nagy Imre mártír miniszterelnököt mint magánembert szemlélteti használati tárgyain keresztül a Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke, 60 év – 60 tárgy című tárlat, amelyet 20-án nyitottak meg a szabadkai Városi Múzeumban.

A kiállítás Nagy Imre eddig be nem mutatott magán tárgyait vonultatja fel, és ahogyan Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum vezetője a megnyitón kiemelte, az eszközök által közelebb kerülhetünk az egykori miniszterelnökhöz, csaknem olyanná válhat, mint egy egyéni ismerős. Magyarázata véleménye alapján az eszközök a huszadik század közepének hétköznapi polgári kultúrájából valók, bármelyikünk szüleinek lehetnek ilyen eszközei, azonban az összes tárgy képes beszélni a tulajdonosáról.

Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja azt mondta el, hogy Nagy Imre személye és funkciója ugyan ismert és sokat kutatott, a perszonális használati eszközök ellenben betekintést engednek az egykori miniszterelnök fiatalkorába és hadifogságának éveibe is.

A szeptember 30-ig megfigyelhető kiállítást az 1956-os forradalom hatvanadik, mitöbb Nagy Imre születésének 120. évfordulója alkalmából rendezték, a expo megnyitójának napja ugyanakkor a mártír miniszterelnök 1958. június 16-i halálához kapcsolódik.

mti