Monumentális táncdráma a pécsi Kodály Központban

Monumentális táncdráma a pécsi Kodály Központban

Dubrovay László zeneszerző Faust, az elkárhozott című balettje kel életre a Pécsi Balett előadásában március 31-én a pécsi Kodály Centrum hangversenytermében.

A 2016-os Fővárosi Tavaszi Esemény keretében bemutatkozott darab zenéje az elmúlt hetven év egyik legmonumentálisabb eredeti balettkompozíciója, melyet a mű több mint 460 oldalas partitúrája is mutat. A darab Goethe remekművének 1. és 2. részét követi, megközelítőleg maradéktalanul megegyezve az eredetivel – olvasható a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ismertetőjében.

„A cselekmény dramaturgiája számomra lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus- és mozdulatgazdag zenei anyag megteremtésére, amely szolgálja a tánc és a mozgás közlésrendszerével egyesült erővel a harmonikus színpadi megvalósítást” – idézi a közlemény a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt, ajánlatos művészt, aki több mint két évtizede fejezte be magasfokú balettjét.

„Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött jártasságok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni a modern élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot? Goethe Faustja így a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. De egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők? Erre a kérdésre válaszol a táncdráma” – nyilatkozott a zeneszerző.

A Pécsi Balett tizenhat táncművészének segédkezésével megvalósuló darab koreográfusa a Harangozó-díjas és Imre Zoltán-díjas Vincze Balázs, a társulat igazgatója.

A Pécsi Balett repertoárjának visszatérő szereplői a terjedelmes klasszikusok mellett a korunkbeli magyar zeneszerzők művei is. Vincze Balázs azt mondta: „tekintélyes megtiszteltetés és felelősség egy korunkbeli zeneszerző mesterművéhez elsőként koreográfiát készíteni. A saját elképzeléseimet úgy kellett összhangba hoznom a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőnk víziója eggyé váljon”.

A produkcióban közreműködik a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar; vezényel: Záborszky Kálmán Liszt-díjas eszméletlen művész.

mti