Mindennapi zene, nem mindennapi minőség

Mindennapi zene, nem mindennapi minőség

Október 1. a zene internacionális világnapja, igazság szerint viszont az összes nap ünnepeljük. A zene korosztálytól függetlenül egyre nagyobb részét képezi az életünknek: átlagosan 13 évnyi dalt hallgatunk meg életünk alatt. Hogy milyen zenéket szeretünk és milyen formátumban, egyénenként eltérő, de a minőség mindenki részére hasonlóképpen kardinális, ennek köszönhetően nem mindegy az sem, hogy milyen eszközön játsszuk le a számokat.

Még állandóan főleg otthon élvezzük a zenét

Egy felmérés arra hívja fel a figyelmet, hogy a megkérdezett magyarok túlnyomó döntő része egyenesen az élet 10 legnélkülözhetetlenebb dolga közt tarja számon a zenehallgatást. Az EU-n belül a magyar lakosság 61 százaléka online játssza le a dalokat közel 60 százalékuk ugyanakkor már arra sem emlékszik, mikor vett utoljára CD-t.

Az Y, de főként a Z generáció elemei részére magától értetődő, hogy a zene mindenhol hozzáférhető a számtalan zeneszolgáltató segédkezésével. Ők azok, akik több mint 80 százalékban már konkrétan zenehallgatásra használják az internetet. Ugyanakkor az idősebb, sőt javarészt komolyzenét hallgató lakosság is egyre nyitottabb az online zenehallgatásra a pop, rock és elektronikus műfajokat preferáló fiatalok mellett.

Míg a streaming-szolgáltatók versenye egyre kiélezettebb, 2015 óta az olyan elfeledettnek hitt formátum is reneszánszát éli, mint a bakelit: az elmúlt 10 évben a hanglemezek értékesítéséből származó bevétel csak Magyarországon 3-ról közel 107 millióra növekedett.

Bár kutatás igazolja, hogy a koncertlátogatás nyújt támogatást tovább élni oldja a stresszt, magabiztosabbak leszünk általa, az európai átlaghoz képest sokkal kevesebbet járunk élőzenés eseményre: a hazai lakosság 58 százaléka egyáltalán nem vagy mindössze egyszer jut el koncertre egy évben. A magyar lakosság ennek értelmében még állandóan főként otthon szeret zenét hallgatni.

A kifogástalan minőségért

Nívós zenehallgatás több jótékony hatással bír: csökkenti a depressziót, támogatja a koncentrációt, de egy jól megválasztott muzsika, akár a fizikai teljesítőképességünket is növeli A testi és a lelki egyensúly megőrzésének ennek értelmében csúcs eszköze lehet az elismerésre méltó zenehallgatás, amelyhez a környezeten és a zene típusán túl egy professzionális lejátszóeszköz is elengedhetetlen.

Egy prémium audioeszköz a felvételek egész hangspektrumát visszaadja, mindent összevetve azok a nüansznyi részletek is jól hallhatóvá válnak, amelyek egy gyenge minőségű eszközön egyáltalán nem vagy nem kristálytisztán szólalnak meg. A zene által kiváltott flow impresszió eléréséhez célravezető olyan készülékre beruházni, amely példás hangzást nyújt, ezáltal valódi koncertélményt hoz létre a nappaliban.

A Magyarországon szintén rendelkezésre áll berendezések közül ilyen a Samsung és Harman Kardon első együttesen fejlesztett prémium hangprojektora, amellyel a felhasználóknak lenyűgözően gazdag, háromdimenziós hangélményben lehet részük. A HW N950 a vezeték nélküli háttérsugárzókkal és a 8 hüvelykes vezeték nélküli mélynyomóval valódi 7.1. 4 csatornás multi dimenziós hang megszólaltatására képes. Egy ilyen prémium hangprojektor olyan befektetés, amely már az első felvétel lejátszásakor megtérül, mert a zenei impresszió színvonalának olyan mértékű változását eredményezi, amit a fülünk rögtön érzékel ezután.