Mindenkinek lehet saját droidja

Mindenkinek lehet saját droidja

Soha nem látott mennyiségű robotot és drónt vonultat fel a jövő év legfontosabb és legnagyobb érdeklődéssel várt technológiai seregszemléje a CES 2015.

Las Vegasban rendezik meg a 2015. január 6-9. között a fogyasztói technológiai szektor legrangosabb iparági kiállítását, a Nemzetközi CES-t. A digitális gigafesztiválon több mint 191 ezer négyzetméternyi területen 20 ezer új technológiai termék debütál a közönség előtt. A tech show-ra több mint 160 ezer látogatót várnak a szervezők. A CES külön kiállítóteret szentel a 25 legmeghatározóbb technológiai szegmensnek, így többek között saját zónát kapnak az intelligens járművek, a 3D nyomtatás, a kiberbiztonság, a startupok, a fitnesztech-holmik, a szenzorok, az okosotthonok, az okosórák, a viselhető eszközök. A kiállítás kiemelten figyel a robottechnológia és a drónok lenyűgöző fejlődést mutató területére.

A robottechnológia kilépett a sci-fi írók által kreált fantasytérből, a mobil- és okoseszközök forradalmának hála a különféle funkciókat kiszolgáló robotok és droidok már mindannyiunk ajtaján kopogtatnak. A humanoid szórakoztatóelektronikai eszközöktől a robotizált takarítógépekig a robottechnológia sok egyéb terület mellett forradalmasíthatja a világgal való interakciót vagy éppen egészségi állapotunk és környezetünk monitorozását. A CES 18 innovatív robottechnológiai céget vonultat fel, melyek bemutatják az intelligens, önműködő, felhőbe kapcsolt és mobileszközzel irányítható gépek teljes spektrumát.

„A robottechnológia területén robbanásszerű fejlődés zajlik, a robotok forradalmasítják a tanulást, az üzleti életet, egészségi állapotunk monitorozását, vagy például a háztartásvezetést, köszönhetően annak, hogy a gépek olyan tevékenységeket is képesek elvégezni, amiket az ember nem” – fogalmazta meg Karen Chupka, a Nemzetközi CES szenior alelnöke.

A CES-t szervező CEA (Fogyasztói Elektronikai Szövetség) kutatása szerint a hétköznapi használatra gyártott drónok piaca 2015-ben megközelíti majd a 400 ezer értékesített eszközt, ami 130 millió dolláros árbevétel és 55 százalékos növekedés 2014-hez képest. Öt éven belül pedig a civil felhasználású drónok piacának volumene könnyen meghaladhatja az 1 milliárd dollárt is.

A drónokat és a pilóta nélküli rendszereket számos területen hasznosítják már ma is a sportesemények légi közvetítésétől ingatlanok bemutatásán át a természeti katasztrófák helyszínein dolgozó kereső- és mentőcsapatok munkájának aktív segítéséig.

A drónok 2015-ben először kapnak saját kiállítóteret a CES keretén belül.

(forrás: hirado.hu)