Mesterséges intelligenciával egy nap alatt megállapítható lehet a demencia

Mesterséges intelligenciával egy nap alatt megállapítható lehet a demencia

Brit szakemberek mesterséges intelligencián alapuló rendszert tesztelnek, melyről úgy vélik, egyetlen agyi felvétel alapján egy nap alatt képes diagnosztizálni a demenciát.

A rendszer azt is előre jelezheti, hogy a betegség éveken át változatlan marad, lassan romlik, vagy azonnali kezelést igényel. Jelen pillanatban több agyi felvételt és tesztet kell készíteni a demencia diagnózisához. A szakemberek alapján a minél korábbi diagnózis kiemelkedően rendbe hozza a páciensek kilátásait.

„Ha korán beavatkozunk, a betegség előrehaladása lassul, ezáltal a újabb károk megelőzhetők. Valószínű, hogy a tünetek későbbi életkorban, vagy valószínűleg soha nem jelentkeznek” – idézte a BBC hírportálja Zoe Kourtzi, a Cambridge-i Egyetem és az adattudománnyal és mesterséges intelligenciával foglalatoskodó Alan Turing Intézet munkatársát.

Kourtzi professzor rendszere egymáshoz viszonyítja a demenciára gyanakvó páciensek és a már diagnosztizált sok ezer beteg agyi felvételeit és leleteit. Az algoritmus olyan mintázatokat képes azonosítani a felvételeken, amelyeket hozzáértő idegspecialisták sem látnak, és adatbázisában megkeresi, milyen kilátások várhatók.

A preklinikai teszteken a mesterséges intelligencia évekkel a tünetek jelentkezése előtt képes volt diagnosztizálni a demenciát, még ha a felvételen a károsodásnak viszont nem voltak nyilvánvaló jelei.

A klinikai tesztekkel az Addenbrooke Kórházban és Nagy-Britannia más memóriaklinikáin az vizsgálják, vajon a módszer – a szokásos diagnosztikai szerkezetekkel közösen – kórházi helyzetekben is működik-e. Az első évben nagyjából 500 páciens részvételével számolnak.

mti