Megújulnak az illemhelyek Pekingben

Megújulnak az illemhelyek Pekingben

A komfortérzetet javító, a szolgáltatás színvonalát emelő, egyben környezetbarát megoldásokkal, sőt egyes helyeken wifivel látják el a korszerű nyilvános illemhelyeket a kínai fővárosban – fedte fel a pekingi önkormányzat a közelmúltban.

A több mint húszmilliós metropolisz két külső kerületében Tungcsouban és Fangsanban épülő csaknem száz modern létesítményt olyan pihenőhelyekké formálják, ahol az elektromos alkalmatosságok, telefonok, emellett kerékpárok töltésére is mód nyílik, az ott időzők az internethálózatra díjmentes wifin keresztül kapcsolódhatnak rá és a felállított bankautomatákat is használhatják.

Megújulnak az illemhelyek Pekingben
Megújulnak az illemhelyek Pekingben

A helyiségekben babaüléseket szerelnek fel a kisgyermekes anyák kényelmét szolgálva – közölte Csi Jang az önkormányzat illetékese a Hszinhua hírügynökségnek. Hozzáfűzte, e helyek kialakítására, megépítésére 50 ezer és 100 ezer jüan (2,1-4,2 millió forint) közötti összeget szánnak.

A pekingi városvezetés most arról is döntött, hogy a már meglévő nyilvános illemhelyek felújításakor megoldják az építmények akadálymentesítését, ráadásul a gyermekekre is gondolnak. Gondoskodnak az építmények szellőztetéséről és légkondicionáló berendezésekkel a többé-kevésbé kiegyensúlyozott hőmérsékletről.

Pekingben a múltban is már indítottak hasonló, az adott kor fejlettségéhez alkalmazkodó „toalett-forradalmakat”, az elsőt 1965-ben, amit egy-egy újabb követett 1989-ben, 1994-ben, ezt követően 2002-ben. A szakemberek ezúttal azt is hangsúlyozták, szükségesnek látják a nyilvános illemhelyek modern szabványát írásba foglalni. Ezekből a városban 10 ezer emberre átlagosan 5,77 jut, több mint országosan.

A legutóbbi országos kampányt még 2015-ben indították, mivel a nyilvános illemhelyek hiányát, amellett a meglévők minőségét a kínai idegenforgalmi szolgáltatások leggyengébb pontjának ítélték és ítélik meg a területet felügyelők.

mti