Megnyílt az ismert grünwaldi csata multimediális múzeuma Lengyelországban

Megnyílt az ismert grünwaldi csata multimediális múzeuma Lengyelországban

Megnyílt a vendégek részére az 1410-es grünwaldi csata nagyarányú, multimediális múzeuma az északkelet-lengyelországi Warmia-mazúriai vajdaságban fekvő Stebark községben. A hírneves ütközetben a Német Lovagrend harcosai súlyos vereséget szenvedtek az egyesült litván-lengyel haderőtől.

A megnyitón Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter megemlítette: az utóbbi időben több haladó szellemű múzeumot is megnyitottak Lengyelország-szerte. Kiemelte az ilyen intézmények szerepét a történelmi emlékezet ápolásában, a „politikai közösségek szuverenitásának” fejlesztésében.

„Azt, hogy mennyire meghatározó a szuverenitás, a nemzeti identitás és a hazafiasság, ma világosan látjuk azon tragikus események fényében, amelyek Ukrajnában történnek az Orosz Föderáció brutális támadása következtében” – hangoztatta Glinski.

A grünwaldi csatamezők közelében közel 50 millió zloty (4,2 milliárd forint) költséggel felépített, 3,5 ezer négyzetméter alapterületű múzeumban a kiállítótéren kívül elfért egy 100 férőhelyes konferenciaterem, ugyanakkor egy lovagterem is, amely lovagi tornák és csaták bemutatását biztosítja.

A grünwaldi mezőkön minden évben tömegeket vonzó csatarekonstrukciókat szerveznek az ütközet évfordulóján. A helyszínre vendég turisták eddig csak a nyári szezonban, egy kis múzeumépületben tekinthették meg a csata történetét felidéző kiállításokat.

A grünwaldi ütközet a lengyel-litván unió és a német lovagrend közt 1409-ben kirobbant háború döntő csatája volt. 1410. július 15-én a harmincezres lengyel-litván seregnek sikerült szétkergetni a lovagrend húszezres seregét, és Ulrich nagymester is a harctéren lelte halálát.

Az ütközetet mások mellett a Nobel-díjas lengyel író, Henryk Sienkiewicz írta le a Kereszteslovagok című regényében (1900), amely alapján 1960-ban Aleksander Ford lengyel filmrendező nemzetközileg is díjazott filmet alkotott. Megelevenítette a csatát Jan Matejko lengyel történelmi festő is az 1878-ben alkotott grandiózus festményével.

mti