Megkezdte első akadémiai kutatássorozatát a Marson a Perseverance

Megkezdte első akadémiai kutatássorozatát a Marson a Perseverance

Megkezdte első akadémiai kutatássorozatát a Marson a Perseverance. A NASA marsjárója dél felé tart, hogy megvizsgálja a Jezero kráter fenekét ősi mikrobiális élet jelei után kutatva.

Az első hetekben a missziót vezető csapat egy alacsonyan fekvő, kilátást biztosító helyre irányítja a rovert, ahonnét meg tudja figyelni a kráter legrégebbi geológiai formációit, ezt követően elindítják az automata navigációs és mintavételi rendszerét – közölte a NASA.

A Perseverance június 1-jére végzett az üzembe helyezési szakasszal, letesztelte az oxigént generáló MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű műszerét és végrehajtotta a modern műszaki megoldást tesztelő repüléseket az Ingenuity helikopteren. A kenyérpirítónyi MOXIE a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég.

A Perseverance kamerái több mint 75 ezer képet készítettek, mikrofonjai első alkalommal rögzítettek a Marson hangokat.

A misszió akadémiai feladata, hogy figyelje a Jezero krátert, ezáltal a tudósok megérthessék a régió geológiáját és a lakhatóságát múltbéli lehetőségét, azonkívül hogy ősi, mikroszkopikus élet jeleit kutassák.

A missziót vezető tudósok a legimpozánsabb kőzet- és üledékmintákat azonosítják és begyűjtik, a jövőbeli missziók ugyanakkor lehozhatják ezeket a Földre alaposabb tanulmányozásra.

A Perseverance méréseket és teszteléseket is fog végezni, melyek a Mars jövőbeli, emberek és robotok által végzendő feltárását fogják támogatni.

mti