Maurer Dóra alkotása csinosítja nyári hónapokban a bécsi Ringturmot

Maurer Dóra alkotása csinosítja nyári hónapokban a bécsi Ringturmot

Az internacionális mai képzőművészet egyik legismertebb magyar alkotója, Maurer Dóra Egyesült erővel című alkotása ékesíti június közepétől szeptemberig a bécsi Ringturm épületét, a Vienna Insurance Group (VIG) székházát.

Maurer Dóra a Ringturm homlokzatát hatalmas méretű művészeti alkotássá formálja, a remény erőteljes üzenetét megjelenítve két pandémia sújtotta év után. A Ringturm beborítása a Wiener Städtische Versicherungsverein, a VIG fő részvényesének előtérbe állított kulturális projektje – közölte a sajtó képviselőivel a biztosítótársaság.

Mint hangsúlyozták, két év kihagyás után a következendő hetekben a Ringturm a határokon átívelő párbeszéd művészi szimbólumává változik, és kifejezésre juttatja Magyarország jelentőségét a Vienna Insurance Group biztosítócsoport részére.

Maurer Dóra – Fehér László 2012-es alkotása után – már a második magyar művész, akit a Schottenringen felfedezhető, történelmi irodaház megváltoztatásával bíztak meg.

„Tekintettel arra, hogy a két éve fennálló vírushelyzet és a háborús megpróbáltatások miként formálták Európa helyzetét, világos üzenetet szeretnénk közvetíteni a szolidaritás és az összetartozás fontosságáról. A nemzetközileg elismert, magyar és osztrák gyökerekkel büszkélkedhető művész, Maurer Dóra alkotása, amely az Együttl címet viseli, véleményünk alapján különösen találó választás ehhez a szellemiséghez” – idézi a közlemény Helene Kantát, a Wiener Städtische Versicherungsverein igazgatóságának tagját.

Az Egyesült erővel című, 4000 négyzetméteres műalkotás összesen 30 nyomtatott hálós lapból áll, amelyek összese durván számítva 3 méter széles és 63 méteres. Az átlósan összefonódó csíkok élénk, víg színek spektrumát jelenítik meg a Bécs belvárosában fekvő, Ring menti objektum homlokzatán, amely a Duna-csatornára néz.

„Alkotásomban különféle színárnyalatok keresztezik egymást, utalva Közép-Európa sokszínűségére. Ez a színes kompozíció nem kizárólag a Ringturm lineáris architektúráját hivatott dinamizálni, hanem célja az is, hogy az épületből kiindulva színeket sugározzon a környező területre. Vizuális stimuláns a nyári Duna-csatornánál, de egyben egy olyan horgony is, amely a remény jelét küldi az országhatárokon túlra” – közölte alkotásáról Maurer Dóra.

A Wiener Städtische Versicherungsverein olyan, neves osztrák szerzők mellett, mint Gottfried Helnwein vagy Arnulf Rainer, 2012 óta közép- és kelet-európai művészeket is felkér a Ringturm művészi átalakítására – áll a közleményben.

mti