Másfél millió fontért kelt el egy 18. századi kínai váza egy brit árverésen

Másfél millió fontért kelt el egy 18. századi kínai váza egy brit árverésen

Egy angliai konyhából bukkant fel az a Csing-dinasztia korából származó ősi kínai váza, amelyért másfél millió fontot (680 millió forintot) adott egy telefonos licitáló a berkshire-i Dreweatts aukciósház árverésén.

A ritka festett vázát az 1735 és 1796 közt uralkodó Csien-lung kínai császár részére készítették. Az 1980-as években egy-két száz fontért egy brit sebész vette meg, ezután odaadta a fiának, aki nem sejtve, hogy milyen értékes, a konyhájában tartotta. A tulajdonos egy hozzá vendég, régiségekkel munkálkodó szakértőtől tudta meg, hogy milyen kincs van a birtokában.

A 60 centiméter magas, élénk kék alapon arany és ezüst színnel díszített váza talapzatán a Csien-lung-korszak jellegzetes hatkarakteres jele érzékelhető. Az árverési ház előzetesen 110-150 ezer fontra (50-68 millió forintra) becsülte a váza árát – számolt be róla a BBC News.

Mark Newstead, az aukciósház ázsiai szakértője közölte, hogy élénk volt a kíváncsiság a antikvitás iránt Kínából, Hongkongból, Amerikából és Nagy-Britanniából is, és végül komoly licitharc után nyerte el a vázát egy határon túli telefonáló.

mti