Márciusban érkezik Budapestre Az inkák aranya című tárlat

Márciusban érkezik Budapestre Az inkák aranya című tárlat

Márciusban nyílik Budapesten Az inkák aranya című bemutató, amely az Andok vidékét egykoron uraló népek rendkívüli kincseit ismerteti interaktív formában a közönségnek.

A bemutató több mint 100 tárgyat, köztük ékszereket, maszkokat, vallási és kultikus tárgyakat, hatalmi jelképeket vonultat fel Peruból. Az egykor élt ötvösök alkotásainak értéke meghaladja a három milliárd forintot is – olvasható a szervezők Közleményében.

A Mujica Gallo alapítvány által működtetett perui Aranymúzeum jellegzetes arany és ezüst gyűjteménye a Magyarországon megtalálható speciális kerámia leletekkel gazdagítva ad betekintést mindazoknak a kultúráknak az életébe, amelyek a mai Peru területén és azon túl, Közép- és Dél-Amerikában virágoztak.

Az Andok hegyvonulataitól az óceán partjáig évszázadokon át páratlan civilizációt építő, hatalmukat több ezer kilométerre kiterjesztő inkák az aranyban a Napot és az isteneiket látták. Ez a nemesfém testesítette meg számukra a meleget, a fényt, az életet, uralkodóik a Nap leszármazottjaiként aranytárgyak tömegével vették körbe magukat. A speciális műalkotások megidézik az európaiak érkezése előtt virágzó kultúrákat, illetve bemutatják, hogyan borította vérbe a dél-amerikai kontinenst a nemesfém csillogása.

A bemutató a Komplexben lesz érzékelhető március 13-tól.

mti