Már szüretelnek a Soproni Borvidéken

Már szüretelnek a Soproni Borvidéken

Tavalyhoz képest egy nappal korábban, hétfőn elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken, a Fertő parti Ranisch-dűlőn egy hektáron 95 mázsa Irsai Olivért szedtek, amely mintegy ötven százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget.

Taschner Kurt kifejtette, hogy a szőlőt kézzel szüretelték, a nagyobb mennyiség pedig a kedvező időjárásnak köszönhető, mert sem szőlőbetegségek, sem jégverés nem tizedelte az ültetvényeket.

Hozzátette, hogy a gyors feldolgozást és erjesztést követően a hónap utolsó hetében már palackozva lesz a hétfőn szüretelt szőlőből a bor.

Taschner István, a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke kifejtette, hogy az 1850 hektáron elterülő szőlőültetvényeken egészségesek és megfelelő méretűek a szőlőszemek. Várhatóan harminc mázsával fogja meghaladni az idei mennyiség a tavalyi 51 mázsát.

Hozzátette: az Irsai Olivér maradék, mintegy 30 hektáron elterülő részét a jövő hét elején kezdik szüretelni, a Zenitet pedig a hónap végén. A tervek alapján szeptember 10. és 20. között, vagyis idén tíz nappal korábban kezdik a vörös fajták közül a Zweigelt és a Kékfrankos szüretét.

A hegyközségi tanács elnökének véleménye alapján a nagyobb mennyiség a kedvező időjárásnak köszönhető és annak, hogy a szőlőbetegségekkel sem kellett megküzdeniük.

Kifejtette azt is, hogy a gazdák reménykednek a felvásárlói ár növekedésében, amely tavaly kilónként 80 és 90 forint között mozgott. Ez annyira alacsony volt, hogy nem haladta meg a gazdák kilónkénti 93 forintos önköltségi árát. Idén 110 és 120 forintos kilónkénti felvásárlói árral számolnak – tette hozzá.

A Soproni Borvidéken mintegy 75 százalékban kék szőlőt termesztenek, annak is mintegy 70 százalékát teszi ki a vidékre jellemző Kékfrankos. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények is.

A fehérborfajták közül a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc valamint a Korai piros veltelini a legelterjedtebb.

(forrás: MTI)