Mama-baba otthont osztottak ki Tolcsván

Mama-baba otthont osztottak ki Tolcsván

Öt mamát és öt babát fogad be a görögkatolikus egyház fenntartásában található, és a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményhez tartozó Szent Tekla anyás csecsemőotthon.

Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról szólt, hogy még 2010-ben sok mester kérte a kormánytól, az egyházaktól, hogy segítsék korábbi munkájukat. Az eltelt évek alatt ennek eredményeként egyre több rászoruló került ilyen családközeli intézménybe – mondta.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy a társadalom, a családközeli intézmények óriási segítséget tudnak adni mamának és babának szintén. „Azt valljuk, hogy csak nyugodt, derűs, szeretetteljes légkörben felnövekvő gyermekekből válnak boldog, kiegyensúlyozott, a világra nyitott, érdeklődő, önállóan gondolkodni tudó emberek” – tette hozzá.

Az egyházak ebbe a segítő tevékenységbe a korábbiaknál is jobban bekapcsolódtak, mert a neveléshez nemcsak anyagiak kellenek, nemcsak a megélhetés, a tanítás a létfontosságú, hanem a lelkek megerősítése, az ápolás, a gondoskodás is – hangoztatta az államtitkár.

Az anyaotthonok legfőbb küldtetése egy egyház tanításával összhangban az élet szolgálata, a születendő és megszületett gyermekek jobb életesélyeinek megteremtése, hogy a gyermekek ne kerüljenek az ellehetetlenült életkörülmények folytán nevelőszülőkhöz, vagy utcára – mondta Soltész Miklós.

A alig másfél év alatt elkészült tolcsvai otthon megépítését a kormány 85 millió forinttal támogatta.

Az otthont átadása előtt Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke mondott homéliát, ezt követően megáldotta az épületet, a szobákat.

mti, Vajda János