Makovecz Imre grafikáinak kiállítása Gyulán

Makovecz Imre grafikáinak kiállítása Gyulán

Imre álma címmel nyílt meg a Makovecz Imre grafikáinak másolataiból összeállított bemutató a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kifejtette: a kastély márciusi megnyitása óta ez a harmadik időszaki bemutató, ám az első képzőművészeti expo, mivelhogy az eddigiek történelmi témájúak voltak.

Gubcsi Lajos, a expo főszervezője, a grafikák tulajdonosa harminckilenc munkát biztosított a kastély üzemeltetőjének, és szeptember 18-ig várja az érdeklődőket a bemutató. A rajzokat kivételes eljárással, kézzel őrölt papírra nyomtatták.

Liska András kijelentette: a képek tekintélyes része nem megvalósult építmények vázlata, bár van olyan, amelyiken felismerhető példaként a makói hagymatikum (a Termál- és Gyógyfürdő) alkotmánya. A legtöbb alkotás „a konkrét tervek és a fantáziavilág átmeneti terméke, valódi képzőművészeti alkotás” – hangoztatta.

A Makovecz Imre által kedvelt szerves építészeti megjelenés elemei, mindent összevetve példának okáért a honfoglalás kori motívumok, a palmettadíszek – amelyek építészeti alkotásain is megjelennek díszítőelemként – visszaköszönnek a rajzokon. Pár kép ugyanakkor „konkrétan szerves”, fák gyökérzetét, növények leveleit ábrázolja rajtuk a mester – tette hozzá Liska András.

Az anyagot már másutt is láthatta a nagyérdemű.

Makovecz Imre (1935-2011) Kossuth-díjas építész, a magyar szerves építészet egyik megbízottja, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteleti elnöke volt.

mti