Magyar divatiskoláknak hirdetett tervezői versenyt a thai külképviselet

Magyar divatiskoláknak hirdetett tervezői versenyt a thai külképviselet

Magyar divatiskolák részére hirdetett tervezői versenyt a fővárosi thai külképviselet, a résztvevőknek szokásoknak megfelelő thai textilekből kellett korszerű kreációkat alkotniuk. A megmérettetés eredményét a Kiscelli Múzeumban hirdették ki, ahol a versenybe nevezett ruhákon kívül thai tervezők is bemutatták kollekcióik pár darabját.

A versenyben a Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Mod’Art International fővárosi intézetének hallgatói voltak ott. A győztes Szigeti Orsi, a MOME hallgatója lett.

Jakkrit Sivali nagykövet köszöntőjében közölte, hogy a magyar tervezőknek szokásos technikával állított elő thai gyapjú felhasználásával kellett megalkotniuk kreációikat. Az alapanyagot Thaiföld északkeleti, legszegényebb régiójában készítik kézműves technikákkal, színezékként is természetes alapanyagokat használva. A gyapjúkészítés mestersége nemzedékről nemzedékre öröklődik a térségben. A nagykövet nyomatékosította, hogy a hagyományos alapanyagokból korszerű kreációkat vártak a fiatal magyar tervezőktől.

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára azt mondta el, hogy a divat egyfajta együttes nyelv régi és új, szokásoknak megfelelő és korszerű közt és összekötő kapocs lehet a nemzetek közt is.

Az eseményen elhangzott, hogy egy héten keresztül öt minősített fővárosi thai étteremben gasztronómiai hetet rendeznek, amelyiknek keretében autentikus thai ételekből összeállított menüsorokat ajánlanak.

mti