Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Lengyel Lászlót, a Magyar Tanya alelnökét

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Lengyel Lászlót, a Magyar Tanya alelnökét

Áder János államfő Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki Lengyel Lászlót, a pennsylvaniai Magyar Tanya titulussal rendelkező kulturális és sportkomplexum alelnökét, az amerikai magyarság emelkedett személyiségét.

A kitüntetést Philadelphiában szervezett bensőséges ünnepség keretében Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete nyújtotta át.

A 67 éves Lengyel László 2010 óta a pennsylvaniai Magyar Tanya elnöke volt, előző évtől ugyanakkor alelnöke. A Magyar Tanya a pennsylvaniai Bartóban fekszik 122 hektárnyi erdős tájon, és több mint fél évszázada az amerikai magyarok egyik találkozóhelye, ahol vendégszobák, úszómedencék, sportpályák várják a kikapcsolódni, pihenni vágyókat.

A magyaros konyha mellett a Tanya szellemi táplálékot is szolgáltat. Hétvégi magyar iskola és néptánccsoport üzemel ezen a helyen, az 1960-1980 közti esztendőkben a Magyar Tanyán fejlődött és vált a nyugati magyar cserkészet amerikai csapata a terjedelmes szervezet részesévé, itt rendeztek kulturális találkozókat, s az elmúlt fél évszázadban családközpontú közösség alakult ki.

A Magyar Tanyát 1961-ben alapította – nonprofit szervezetként – csaknem hetven magyar, többségükben 1956-os menekültek. 1962-ben húszezer dollárért megvásárolták az erdős területet, és 1963-ban hivatalosan is bejegyezték a Magyar Tanyát. Attól kezdve magánadományokból, tagdíjakból és önkéntes munkával készült – a vendégházaktól az úszómedencékig – minden. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc negyvenedik évfordulóján emlékművet avattak, és a Tanyán van egy megszüntetett magyar katolikus templomból származó oltár is, amely ebben a pillanatban a szabadtéri misék színtere.

Lengyel László, akinek az édesapja az alapítók egyike volt, kijelentette: „Ez szolgálat, szeretnénk megőrizni ezt a helyet, ahova az amerikai magyar családok eljöhetnek, magyarul beszélhetnek”. Ahogy nyilatkozta, bizakodó, hogy lesz a következő években is erős magyar világ az Egyesült Államokban. „Van rá példa több amerikai nagyvárosban is, hogy a helyi magyarság összetart és életben tartja, viszi tovább a magyar kultúrát” – nyomatékosította. Kijelentette még: az utóbbi években a magyar kormány aktívabban patronálja a külhoni magyarokat, és az amerikai magyarok „tisztelik azt, melyet a magyar kormány a külföldön élő magyarokért tesz”.

Szabó László nagykövet a kitüntetési ünnepség után hangoztatta: az amerikai diaszpóra jókora, egymillió 700 ezer ember mondja magát magyarnak, s jelentősen sokan és erősen tartják a hazafiasságukat. „Az egyháznak is eléggé komoly összetartó ereje van” – nyomatékosította a nagykövet. Mint nyilatkozott, „a magyar diplomácia fölöttébb komoly nemzetpolitikai munkát folytat”, s utalt arra, hogy a diplomaták megszakítás nélkül tartják a kapcsolatot az itteni közösségekkel. „Sportrendezvényeket, kulturális programokat támogatunk, magyarországi műsorokat hozunk ide, és próbálunk amerikai diákokat is hazavinni Magyarországra. Az otthoni nyári egyetemeink példának okáért szerfelett népszerűek a harmad-negyedgenerációs fiatalok körében” – fejtette ki Szabó László.

MTI