Magyar állami támogatással rendeznek be kardiológiai központot Csíkszeredában

Magyar állami támogatással rendeznek be kardiológiai központot Csíkszeredában

Magyar állami támogatással rendeznek be intervencionális kardiológiai központot Csíkszeredában a Hargita megyei sürgősségi kórház keretében.

A kórházfejlesztést a közvetítésre felkért Mens Sana Alapítvány fedte fel, közleményét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírszolgálata közölte.

A közlemény Konrád Juditot, a csíkszeredai sürgősségi kórház menedzserét idézte, aki hangoztatta: a kórház évek óta készül a kardiológiai osztálya fejlesztésére. Több csíkszeredai mester már végzett, vagy jelen pillanatban is végez olyan célirányos továbbképzést, amely létfontosságú az intervencionális kardiológiai center működéséhez. A kórházigazgató hangoztatta: évek óta dolgoznak azon, hogy a székelyföldi betegek részére helyben megteremtsék az intervencionális kardiológiai ellátás lehetőségét, és ne kelljen példaként a szívinfarktuson átesett beteget órákat utaztatni valamely intervencionális központba.

Balogh Csaba István, a kardiológiai osztály vezetője hangoztatta: minden évben átlagosan hatszáz beteget küldenek Csíkszeredából tovább egyetemi központokba sürgős intervencionális kardiológiai ellátásra. A főorvos hangoztatta még: emberi kapacitás tekintetében készen állnak a munkára: egy kardiológusuk már elvégezte a beültethető eszközök kapcsán a továbbképzést, két másik orvos ugyanakkor a szívkoszorúér-beavatkozások kapcsán képezi tovább magát, és májusban végez.

A Mens Sana Alapítvány közölte: a kórházi felszerelések az alapítvány tulajdonát képezik ezután, a kórház használatba kapja őket.

A Hargita megyei sürgősségi kórházat a megyei önkormányzat tartja fenn. A Mens Sana Alapítvány a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia, és a csíkkarcfalvi római katolikus plébánia alapítványa. Az alapítvány a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetőjeként vált ismertté. Elnöki tisztségét a decemberben romániai környezetvédelmi miniszterré kinevezett Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor tölti be.

mti