Leonardo da Vincinek tulajdonított rajzot fedeztek fel

Leonardo da Vincinek tulajdonított rajzot fedeztek fel

Jézusról készült, Leonardo da Vincinek (1452-1519) tulajdonított rajzot fedeztek fel egy olasz magángyűjteményben, a grafika igazolhatja, hogy a Megváltó (Salvator Mundi) nem Leonardo da Vinci festménye – adta hírül a La Stampa olasz napilap.

Annalisa Di Maria Leonardo-szakértő alapján az alkotás a reneszánsz itáliai géniuszának keze munkája. Di Maria a lapnak hangoztatta, a grafika „minden vonásában Leonardót idézi: ez az ő nyelve, tisztán és világosan beszél”.

A Megváltó (Salvator Mundi) című festmény, amit 2017-ben rekordáron, 450,3 millió dollárért (136,3 milliárd forint) árverezett el a Christie’s aukciósház, nem valószínű, hogy Leonardo műve, mivel a most megtalált Jézus-rajz az igazi és az roppantul különbözik tőle – véli Dia Maria.

A krétarajzot Di Maria a reneszánsz mester legismertebb önarcképéhez hasonlította. Mindkettő háromnegyedrészt elfordulva ábrázolja az arcot, ez volt a művész kedvenc szöge. A Megváltó ezzel ellentétben szemből mutatja Jézust, amint egyenesen a néző szemébe néz.

Az évszázadokon keresztül lappangó Megváltót ezelőtt a Leonardo műhelyében dolgozó Boltraffiónak tulajdonították, miután ellenben Alex Parrish műkereskedő 2005-ben 10 ezer dollárért megvásárolta, a szakértők új álláspontra jutottak: a művet Leonardo festette. A korszerű szakértői véleményt 2011-ben hozták nyilvánosságra, a festményt a londoni National Galleryben mutatták be a nyilvánosságnak.

A Jézus-rajz felfedezését a Leonardo da Vinci Internacionális Bizottság (Leonardo da Vinci International Committee) fedte fel első alkalommal, eredendően egy firenzei szimpóziumon mutatták volna be.

A vörös krétával alkotott rajzról az a leccói gyűjtő kért Di Mariától szakvéleményt, aki az addig éveken keresztül magántulajdonban található képet felfedezte. A szakértő jelen pillanatban átfogó jelentést csinál, az alkotás születésének évét még nem határozta meg, csak annyit mondott, hogy a akadémiai vizsgálat a 16. század elejére teszi. Noha a szakértő némely az ítéletében, a grafika hitelesítése még folyamatban van.

A 80 oldalas munka közzétételét a járvány miatti korlátozások feloldása utánra tervezi.

Csupán néhány szakértő osztja Di Maria véleményét. Martin Kemp művészettörténész, aki jó néhány munkájában foglalkozott Leonardóval, azt mondta, személyesen kellene meg vizsgálnia a művet, hogy eldönthesse, a grafika készítésének módszere megfelel-e annak, melyet a művész használt.

„Meg kellene néznem, bal kézzel készült-e a grafika. Leonardo mindent a bal kezével rajzolt” – nyilatkozta a The Daily Telegraph brit napilap honlapjának.

mti