Lengyelország csatlakozott a NASA Hold- és Marskutatási programjához

Lengyelország csatlakozott a NASA Hold- és Marskutatási programjához

Lengyelország csatlakozott az Artemis Accords nevű amerikai Hold- és Mars-kutatási programhoz azon együttműködési megállapodás értelmében, amit az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, azonfelül ennek lengyelországi partnere, a POLSA írt alá – közölte a lengyel sajtó.

A keretmegállapodást a NASA és a POLSA képviselői az Egyesült Emírségek fővárosában, Dubajban írták alá az ott szervezett 72. Internacionális Asztronautikai Kongresszuson.

A POLSA honlapján elérhető információ alapján Lengyelország csatlakozása az Artemis Accords nevű NASA-programhoz kínálja a lengyel intézmények és vállalkozások részére a részvételt a Hold, a Mars, ezenfelül más égitestek kutatásában, ami jobb komoly lépés a lengyel űrszektor lehetőségeinek fejlesztésében.

A 2014 óta a lengyel fejlesztési tárca kötelékében funkcionáló POLSA elnöke, Grzegorz Wrochna a megállapodás aláírása alkalmából kiemelte: az utóbbi 40 év alatt több mint 80 lengyel fejlesztésű műszert alkalmaztak az űrkutatási programokban a NASA-val, azonkívül más határon túli és internacionális űrkutatási intézményekkel folytatott partnerség keretében.

Megemlítette: Lengyelország tíz éve az Európai Űrügynökségnek (ESA) is tagja, ennek betudhatóan a több mint 350 céget magában foglaló lengyel űrszektor dinamikus fejlődést jegyzett.

A POLSA információja alapján a lengyel-amerikai kapcsolatokban következő lépést jelent ezután az űrkutatási együttműködésről szóló, jelen pillanatban készülő kétoldalú keretszerződés is.

Az Artemis Accords program az űrkutatás bővítését célozza, ezen belül azt, hogy asztronautákat szállítsanak a Holdra, és megteremtsék ott a tartós emberi jelenlét alapjait. Lengyelország előtt Ausztrália, Brazília, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada, a Koreai Köztársaság, Luxemburg, Olaszország, Új-Zéland és Ukrajna csatlakozott a projekthez.

mti