Középiskolások fejlesztettek nyelvtanító applikációt beteg gyerekeknek

Középiskolások fejlesztettek nyelvtanító applikációt beteg gyerekeknek

Krónikus beteg gyerekeknek fejlesztett interaktív nyelvtanító applikációt a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat, amely ezzel megnyerte a Morgan Stanley budapesti centruma által szervezett versenyt.

A társaság felhívására tanulók, pályakezdők és gyakorlott mesterek éppúgy jelentkeztek, hogy az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként továbbfejlesztett tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség okán hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek részére – közölték a szervezők a sajtó képviselőivel.

A 2014-ben útjára indított Amigos a gyerekekért Alapítvány krónikus beteg gyerekeket motivál a gyógyulásra a nyelvtanuláson át. Az időszerű versenyen az indulóktól az Amigos digitális platformjához vártak olyan játékos ötleteket, amelyekkel a ismeretszerzés szórakoztatóvá válik.

A versenyre 55 külsős diák és mester jelentkezett, akik 18 csapatot alkottak a Morgan Stanley budapesti informatikus munkatársaival. A hackathon első fordulója az ötletekre összpontosított, a második körben prototípust kellett alkotni, végül a döntőben négy csapat mutatta be a zsűrinek a projektjét.

A legjobbnak a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. és 12. évfolyamos tanulóiból álló Upgrade csapat bizonyult. Tóth Ambrus, Boér Bence, Szabó Kornél és Hervay Bence olyan mobilapplikációt fejlesztett ki, amely keresztrejtvényekkel, memóriajátékokkal könnyíti meg az idegen nyelvek elsajátítását, és jártassági pontokkal, jelvényekkel ösztönzi a diákokat a tanulásra. A fejlesztőcsapat jó néhány könyvet is elérhetővé tett az applikációban.

A szigorú járványügyi protokoll folytán a krónikus betegség folytán kórházban található gyerekek részére még nehezebbé vált a kapcsolattartás a külvilággal. Minden önkéntesünk kereste a lehetőséget, hogy a digitális térben is kapcsolatban maradjunk velük, motiváljuk őket – idézte a közlemény Rozmanicz Lisát, az Amigos a gyerekekért Alapítvány munkatársát.

A közlemény kitér arra, hogy a Morgan Stanley munkatársai az elmúlt tizenöt évben segítették a Heim Pál Gyermekkórház tevékenységét, gyűjtöttek a Bátor Tábor gyermekrehabilitációs erőfeszítésire, továbbfejlesztett technológiákat tanítottak közhasznú szervezetek alkalmazottainak és pénzügyi alapismereteket oktattak egy romatelepen élő gyerekeknek.

mti