Közadakozással valósulhat meg Deim Pál köztéri szobra Szentendrén

Közadakozással valósulhat meg Deim Pál köztéri szobra Szentendrén

Közösségi összefogással jöhet létre Deim Pál (1932-2016) Tájékozódási plasztika című alkotásának felállítása Szentendrén.

A szentendrei Ferenczy Múzeumban tartott tájékoztatón Fülöp Zsolt polgármester nyomatékosította, hogy egy település arculatához hozzátartoznak a közterein álló műalkotások, a szentendreiek ugyanakkor joggal várják el, hogy közterein képzőművészeti alkotások legyenek.

A település az szobrot részben közadakozásból állítja fel, aminek a becsült költsége 8 millió forint. Ebből 4 millió forint már rendelkezésre áll: a múzeumi centrum 3 millió forinttal, a település egymillió forinttal járult hozzá. A szobor a 11-es főút mellett, a posta objektuma előtti övezetben kap helyet, és a remények alapján ezzel elindulhat a városrész megújulásának folyamata is – tette hozzá.

Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója arról számolt be, hogy a tervezés és az előkészületek már nyári hónapokban elindultak, párhuzamosan a Deim tér ünnepélyes névadásával. A háromszor háromméteres alkotás 56 zománclapból áll, amely egy vázszerkezetre kerül; a szobrot a téren belül úgy helyezik el, hogy az arra közlekedők találkozhassanak vele. A múzeum is kimagasló munkával járult hozzá partnerként a projekthez, például geodéziai vizsgálatokat és feltárásokat végzett – mondta az igazgató.

B. Szabó Vera építész, a tervezési folyamat irányítója többek között azt mondta el, hogy az anyagkiválasztásnál szempont volt a zománcfelület ellenállóképessége, a gyártást a Bonyhádi Zománcárugyár végzi ezt követően. A Tájékozódási plasztika a művész köztéri szoborterveként született meg 1976-ban a kecskeméti Internacionális Zománcművészeti Alkotótelepen, Deim Pál egyetlen zománcalkotásaként – hívta fel a figyelmet. „A szobrot azért növeltük meg a plasztikához képest, hogy kapuzatszerűen át lehessen menni alatta és körbejárható legyen” – fűzte hozzá.

A Kossuth-díjas szentendrei képzőművész köztéri szobrának felállításával a 90 éve született Deim Pál munkássága előtt szándékszik tiszteleg a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre és a Deim Pál Archívum segédkezésével – olvasható a rendezvényhez kapcsolódó tájékoztatóban. A közösségi finanszírozás részeként potenciál lesz megvásárolni az FMC gyűjteményében látható egyik Deim-alkotás szitanyomatát, amelyből 115 példány készül a Szentendrei Grafikai Műhely kivitelezésében.

A közösségi finanszírozás alkalmat kínál bárki részére, hogy adományával hozzájáruljon a szobor 2023 tavaszára tervezett felállításához és fenntartásához – emeli ki a tájékoztató.

mti