Korszerűbb lesz a veszprémi várnegyed

Korszerűbb lesz a veszprémi várnegyed

A veszprémi érsekség tulajdonában található várnegyed 18 létesítménye újul meg egy időben, a beruházásra 39 milliárd forintnyi hazai forrást használnak fel – hozta nyilvánosságra Pém Attila, a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgató-helyettese Veszprémben.

A veszprémi érsekkel, a település polgármesterével és az érsekség főépítészével együttes sajtótájékoztatón Pém Attila közölte, hogy a várnegyed megújítása az igazgatóságuk felügyelete mellett zajlik, a munkálatok két ütemben valósulnak meg.

Közölte, hogy tudósok és régészek feltérképezték a vár történeti, védendő értékeit, megtörténtek a létfontosságú szakmai kutatások, ezután ezek eredményeit figyelembe véve tíz építész generáltervező és két tájépítész csapat dolgozta ki a Vár Projekt terveit.

Nyomatékosította, hogy a felújítási munkákra öt céggel kötöttek szerződést, a Laterex Építő Zrt. -vel, a Fejér BÁL Zrt. -vel, a Vemévszer Kft. -vel, a Swietelsky Magyarország Kft. -vel és a B & G Generál Kft. -vel.

Pém Attila jelezte, hogy a beruházás első üteme már elindult és 2023 elejéig tart. Ekkor kezdődik el az Európa Kulturális Fővárosa évad, és azt szeretnék, hogy erre az időszakra némely funkciók elkészüljenek, liturgikus és másfajta programok a várban megtarthatóak legyenek. A fejlesztésben érintett 18 ház tető- és homlokzati felújítási munkái akkorra elkészülnek, ezután a kivitelezők levonulnak, a továbbiakban csak olyan munkákat végezhetnek, amik zajjal, porral, negatív hatásokkal nem járnak. A második ütem továbbiakban kezdődik, és a projekt 2025-ben ér véget.

Udvardy György veszprémi érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy egységes szellemi koncepció mentén indultak el, és e óriási beruházás reális és konkrét igényeket elégít ki. Megjegyezte, hogy nem zöldmezős beruházások lesznek, hanem az elődök kultúráját viszik tovább szakmaisággal, a szokások, a kultúra tisztelete mellett.

Kiemelte: a korszerűsítéseknek hála olyan tereket is megnyitnak, amelyek eddig zárva voltak, példaként említve több ház megújuló kertjét.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta el, hogy nem elég régi épületeket megújítani, olyan szerepkört kell találni nekik, ami hosszú időkig szolgálja a település érdekeit. Megemlítette, hogy az érsekség a veszprémi várban olyan léptékű beavatkozásra vállalkozik, amilyen csaknem 300 éve nem történt a régióban, ezenkívül nem pontszerű beavatkozások lesznek, hanem az érsekség tulajdonában található minden épületen dolgoznak ezután.

Vörös Tamás, a veszprémi érsekség főépítésze felsorolta, milyen beavatkozások történnek az egyes épületeken. Az érseki palotában sok helyen előkerültek az eredeti barokk falfestmények, azokat valószínűleg visszaállítják, az érseki pincét megnyitják és borturisztikai célponttá teszik. Az Európában is megismételhetetlen, kétszintes, a középkorban épült Boldog Gizella kápolna emeleti része jelen pillanatban nem várja az érdeklődőket, de a korszerű tető elkészülte után megnyitják és a Boldog Gizella ereklyét is itt fogják elhelyezni.

Komoly beavatkozások lesznek a Nagy-Szeminárium épületén, aminek már elbontották az utólag épített harmadik szintjét, hogy az eredeti barokk külsőt visszakaphassa, a Szaléziánum kiállítási funkciója a felújítás után megmarad. A megújuló Körmendy-palotában a főegyházmegyei gyűjtemény tekintélyes hányadát állítják ki, a Szent György kápolna romjainál a korábbi vasbeton védőtetőt elbontják és új fedést kap, amíg a Ferences együttesben zarándokházat és zarándokudvart formálnak ki.

A neoromán stílusú Szent Mihály-székesegyházat 1974-ben újítottak fel utoljára, akkortól fogva nem az építéskori festmények látszanak, hanem a ráfestés, amely teljesen eltér az eredetitől és nem kimagasló munka. Az eredeti állapotok visszaállíthatóságához első alkalommal a belső tér műszaki állapotát kell stabilizálni, a talajból érkező vizek épületbe jutását meggátolni, csak utána következhet a rekonstrukció és a restaurálás – mutatott rá Vörös Tamás.

A főépítész jelezte, hogy addig a falfelületekre fehér védőréteg kerül, a restaurálásról született döntést követően a védőréteget eltávolítják és következhet a 3-5 éves, egész rekonstrukció más forrásokból. Hangoztatta még: a létesítmény üvegablakainál is hasonló a helyzet, ott is az eredeti festett üvegtáblák visszaállítása a cél.

mti