Korszerű települések – Átadták a szegedi fedett sportuszodát

Korszerű települések – Átadták a szegedi fedett sportuszodát

Átadták Szeged fedett sportuszodáját, a Korszerű települések program keretében, csaknem 16 milliárd forintból felépített létesítményt a magyar és a szerb férfi vízilabda-válogatott mérkőzésével adták át.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az avatón kijelentette, hogy a Korszerű települések program egyik része a közlekedés-fejlesztés, a másik mindazonáltal a helyi közösségek szempontjából kardinális jókora tervcsomag, és ehhez tartozik a szegedi uszoda is.

Nyomatékosította: függetlenül attól, hogy Szeged ellenzéki vezetésű település, a Szeged-tervben 553 milliárd forint állt és áll a fejlesztések rendelkezésére. Megemlítette például a Szeged-Békéscsaba-Debrecen gyorsforgalmi út, egy új Tisza-híd és ipari park építését, a repülőtér fejlesztését, egy új atlétikai center, amellett a kézilabda Európa-bajnokságra készülő új csarnok megépítését is.

A miniszter kiemelte, hogy az uszoda csaknem 16 milliárd forintból épült meg, és a szegedi vízilabda-, emellett úszósport, a település megérdemli a modern létesítményt. Bíznak benne, hogy Szeged a profi sporthoz és a tömegsporthoz is hozzájárul ezután az uszoda révén, amit a Föld valószínűleg két legjobb férfi vízilabda-válogatottjának, a magyar és a szerb csapatnak a rendezvényével nyitottak meg hivatalosan.

Gulyás Gergely jelezte, hogy remények alapján a nyári hónapokban megrendezhetik a koronavírus-járvány okán egy évvel elhalasztott tokiói olimpiát, és ezek a sportlétesítmények is hozzájárulnak ezt követően ahhoz, hogy a magyar olimpiai szereplés a múlthoz méltó legyen.

A létesítményt az önkormányzat cége, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzemelteti, ehhez a település idei költségvetésében 400 millió forint hozzájárulást nyújt.

A 13,3 ezer négyzetméter nettó alapterületű uszodában egy 50 méteres, 25 méter széles, 10 pályás, 2,2 méter mély versenymedence fedezhető fel, amely egy mozgatható válaszfallal 25 méteres 2 10 sávosra osztható. A versenyeket 1169 fős lelátóról figyelhetik ezután a nézők.

A medencecsarnok természetes megvilágítású, sötétíthető, és tévéközvetítésre alkalmas sportvilágítást is kiépítettek benne. A versenymedence mellett egy 1,8 méter mély 25 15 méteres bemelegítőmedence és egy 0,9 méter mély 20 12,5 méteres tanmedence, ezenkívül egy külső-belő lazítómedence is az uszoda része.

Az épületben kondicionálótermek, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyermekmegőrző, tanulószoba, üzlethelyiségek, büfék és egy wellness részleg is megtalálható. A beruházás kivitelezője a West Hungária Bau Kft. és a Dél-Konstrukt Zrt. volt.

mti, Fotó: Rosta Tibor