Koponyája alapján azonosítottak egy eddig idegen őskrokodilfajt

Koponyája alapján azonosítottak egy eddig idegen őskrokodilfajt

Egy nyolcmillió éves koponya alapján azonosítottak a szakemberek egy eddig idegen, mára kihalt krokodilfajt Ausztráliában.

A fosszíliát még 2009-ben bukkantak rá az Ausztrália középső és északi részét magába foglaló Északi tájon, Alice Springstől nagyjából 200 kilométerre – olvasható a BBC News honlapján.

A mesterek eredendően úgy vélték, hogy a már kihalt Baru nemzetség egy ismert képviselőjének megkövesedett maradványára bukkantak, ám egy új tanulmány ezt megcáfolta.

Az Északi övezet Múzeumának és Művészeti Galériájának földtudományi részlegén dolgozó Adam Yates alapján a koponyát a közép-ausztráliai Alcoota lelőhelyen lelték meg.

A mester alapján az újonnan azonosított faj, amely várhatóan 2022-ben kap akadémiai nevet, anatómiailag több szempontból is különbözik a többi krokodiltól.

„Ez volt a Baru nemzetség legrobosztusabb tagja. Különösen nagy fogai voltak, ebből adódóan pedig a többi krokodilhoz képest kevesebb foggal rendelkezett” – mondta Yates, hozzátéve, hogy ez az ősi krokodil nagyméretű zsákmányokra vadászott.

A múzeum egyik kiállításán a Baru nemzetséggel is megismerkedhetnek az érdeklődők és bár a 2009-ben feltárt koponya nem megfigyelhető a bemutatón, az őskrokodil egy háromdimenziós nyomtatással készült csontvázát szemügyre vehetik a kíváncsiskodók.

Yates alapján a koponya precíz azonosítását egyebek közt nehezítette, hogy az ehhez hasonló fosszíliák megtisztítása és helyreállítása számtalan időt vesz igénybe.

mti