Kolozsváron éled újra az Európai Színházi Unió fesztiválja

Kolozsváron éled újra az Európai Színházi Unió fesztiválja

Tizenegy év kihagyás után Kolozsváron éled újra november második felében az Európai Színházi Unió (UTE) fesztiválja – hozta nyilvánosságra egy kolozsvári sajtótájékoztatón Tompa Gábor kolozsvári színházigazgató, az UTE elnöke.

A november 19. és 30. közt tartandó 18. UTE Fest keretében Európa 13 országából 19 előadást nézhet meg a publikum. Amint Tompa Gábor kijelentette, az előadásokat román-magyar és angol nyelvre fordítják. Az előadásokat követő napon szakmai beszélgetéseket is tartanak az alkotókkal.

Tompa Gábor megemlítette, hogy az Európai Színházi Unió még a kelet-európai rendszerváltások előtt alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja Európa nyugati és keleti feléből a legreprezentatívabb színházakat. 1992-től 2008-ig évente valamelyik tagszínház rendezte meg az UTE fesztiválját, amelyen két hónap alatt valamennyi tagszínház 2-3 előadását mutatta be. Az utolsó fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház a bukaresti Bulandra színházzal együtt szervezte. Ezt követően viszont anyagi nehézségek okán nem sikerült megtartani a fesztivált.

A széria újraindítása is sokáig kérdőjeles volt. Végül viszont csökkentett költségvetéssel, csaknem 65-70 százalékban romániai, 30-35 százalékban magyarországi forrásokból sikerült tető alá hozni a jelenlegi kolozsvári fesztivált, amelyen az UTE 16 tagszínháza közül 14 vesz részt.

Tompa Gábor hangoztatta, hogy a csaknem 400 ezer eurós (128 millió forint) költségvetésű fesztiválnak nincs tematikája. Az előadásokat a tagszínházak által ajánlott produkciók közül választották ki, és a szelekció szempontjai közt a költségvetés szűkössége is ott volt. Kijelentette még ellenben, hogy ezáltal is nagyfokú európai színházi produkciókat, és fölöttébb speciális kísérleti előadásokat tudnak megmutatni a kolozsvári közönségnek.

Magyar nyelven a Kolozsvári Állami Magyar Színház négy előadását, és a fővárosi Vígszínház egy produkcióját nézheti meg a nézők. Az esemény részletes programja a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján (huntheater. ro) böngészhető.

mti