Knox Vault – A széf, ahol a mobilod a bizalmas információkat raktározza

Knox Vault – A széf, ahol a mobilod a bizalmas információkat raktározza

Az okoseszközöket, a megnövekedett használat következtében egyre több veszély fenyegeti. Ezáltal, a mindennapi feladatok ellátásnak érdekében, egyre fejlettebb védelemre van szükségük. A Samsung Knox biztonsági platformját a 2013-as bemutatása óta permanensen bővíti és frissíti a társaság. Idén jött meg a legfrissebb, fontos fejlesztés, a Knox Vault, amely már nem kizárólag a külső fenyegetések ellen, hanem akár az operációs rendszer és az alkalmazások megfertőződése során is védelmet nyújt.

A legtöbb biztonsági rendszer az eszközök processzorát és memóriáját a többi alkalmazással és az operációs rendszerrel megosztva használja, ez ugyanakkor kockázatot jelenthet a felhasználóknak. A Samsung Knox-ra sajátos hardver alapú megoldások és izolált védelmi rendszerek sorába pompásan illeszkedik a Knox Vault, amely a szerkezeten felfedezhető legnélkülözhetetlenebb adatok részére nyújt védelmet.

A Knox Vault a modern biztonságos processzor, az izolált memória és az integrált biztonsági programnak köszönhetően képes a legérzékenyebb adatokat még az eszközön látható alkalmazásoktól is elzárni. A rendszer olyan, akár egy bank elkülönített, központi széfje, amelyhez az egyes bankfiókok, és azok dolgozói sem férhetnek hozzá. Ebben az elkülönített környezetben raktározza a rendszer az olyan kritikus információkat, mint a PIN kódok, a jelszavak, a biometrikus- és digitális azonosítók vagy a titkosítási kulcsok.

Hogyan véd a biztonságos processzor?

A Samsung Knox Vault a Galaxy okostelefonokon megtalálható hardveres biztonsági rendszerek természetes kiegészítése. A biztonságos processzor az eszköz elsődleges, az Android rendszert futtató CPU lapkájától függetlenül funkcionál, mindent összevetve az érzékeny adatok kevésbé érintkeznek külső elemekkel, a kockázat mindazonáltal minimálisra kevesebb lesz.

A Samsung fejlesztői nemcsak szoftveres, hanem a szerkezetet esetlegesen érő fizikai veszélyeket is figyelembe vették. Ezek olyan összetett támadások, amelyekkel az okostelefont eltulajdonító személyek próbálhatják meg feltörni azt. Mikor is valaki a konstrukció elektronikai rendszerét próbálja erőszakkal, példaként lézerrel vagy elektromágneses technikával áttörni vagy megkerülni, a Vault-ban tárolt információk önvezérelten megsemmisülnek, mindent összevetve azokhoz nem tudnak illetéktelenek hozzáférni. Az ilyen fizikai támadások ritkának tűnhetnek, és sokan úgy gondolják, hogy az okostelefonokat csakis a hardver értéke folytán lopják el. Ellenben mind többen és többen tárolnak értékes adatokat az okoseszközükön, legyen szó akár bizalmas vállalati információkról vagy a kriptovalutákhoz tartozó kulcsokról.

„A legkorszerűbb biztonsági megoldásunk, a Knox Vault, még magasabb szintre emeli a készülékeink védelmét. Az ilyen formában tárolt adatokat egész biztonságban tudhatjuk, mindent összevetve a felhasználók nyugodtan bízhatják a mindennapi életük vezetését az okostelefonjukra – hangoztatta Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Az ilyen rendkívüli megoldásoknak hála a Galaxy okostelefonokra nem kizárólag a hétköznapi feladatokban, hanem kardinális üzleti- vagy akár pénzügyek kezelésében is számíthatunk.”