KLEMENT – Škoda elektromos kétkerekű-koncepció a hosszútávon fenntartható települési mikromobilitás szolgálatában

KLEMENT – Škoda elektromos kétkerekű-koncepció a hosszútávon fenntartható települési mikromobilitás szolgálatában

KLEMENT mobilitási koncepciójával a Škoda a Genfi Autószalonon przentálja, hogyan képzeli el az autógyártó a jövő nagyvárosi mikromobilitását – elektromos, modernizált és korszerű. Integrált, négy kilowattos kerékagymotorja akár 45 kilométer/óra sebességre is gyorsíthatja a KLEMENT tanulmányt, miközben a gáz és a fék billenőpedálokkal kezelhető, modernizált és gyerekjáték könnyedségű irányíthatóságot kölcsönözve részére. A mindenkor biztonságos közlekedésről blokkolásgátlóval (ABS) kiegészített, hidraulikus első fék és integrált LED-technikájú fényforrások gondoskodnak. A KLEMENT egyben a cég gyökereihez is szorosan kapcsolódik, 124 esztendeje mivel alapítói, Václav Laurin és Václav Klement vezetése alatt éppen kerékpárok készítésével kezdődött a Škoda története.

Amint Guido Haak, a Škoda AUTO termékmenedzsment-vezetője kiemelte: „A mikromobilitás mind nagyobb jelentőségűvé válik a nagyvárosokban. A KLEMENT révén azt mutatjuk be a Genfi Autószalon alkalmával, hogyan képzeljük el a mikromobilitás jövőjét: hosszútávon fenntartható, modernizált és elektromos, mégpedig puritán és korszerű formavilággal. A KLEMENT haladó szellemű, dinamikus és simán kezelhető jármű, amely még vonzóbbá teheti a Škoda márkát a hangsúlyosan környezettudatos, fiatal és aktív vásárlói célcsoport részére. A koncepció kiválóan illeszkedik ügyfeleinkhez és elektromos mobilitási stratégiánkhoz, így annak lehetőségét is vizsgáljuk, hogy ezen izgalmas és új mobilitási koncepció kiegészíthetné-e – s ha igen, hogyan – jövőbeni termékportfóliónkat.”

Az olyan fordulékony járművek, mint a KLEMENT, nagyban megkönnyíthetik a sűrűn lakott nagyvárosokban példának okáért a napi munkába járást, mindent összevetve egyre fontosabbá válnak e környezetben. A kétkerekű-koncepció a gépjármű hosszútávon fenntartható alternatíváját kereső fiatalok részére lett kifejlesztve, akik elvárják, hogy az kényelmesen hasznosítható és élvezetes, azonfelül gyorsabb és komfortosabb is legyen a tradicionális kerékpároknál. A KLEMENT futurisztikus formájú alumíniumvázra épült, ugyancsak egykaros kerékfelfüggesztésekkel. A mobilitási koncepció érzékelhető karok és kábelek nélkül készült, a vezető lába mindazonáltal rögzített helyű pedálokon nyugszik, amelyeket az elektromos kerékpárok pedáltengelyének megszokott helyén alakítottak ki.

A KLEMENT gyorsítása és fékezése a kedvelt hoverboardokkal megegyező módon a lábpedál döntésével történik: a pedálon előre helyezve a súlyt, a kerékagymotor gyorsítja a járművet, a pedált hátrabillentve mindazonáltal működésbe lép a blokkolásgátlóval (ABS) kiegészített, hidraulikus első tárcsafék és az energia-visszatáplálással (rekuperáció) funkcionáló hátsó fék.

A hátsó kerékagymotor legnagyobb teljesítménye négy kilowatt és akár 45 kilométer/óra sebességre is gyorsíthatja a járművet. A két, hasonlóképpen 52 cellából felépülő lítiumion-akkumulátor kapacitása összesen 1250 Wh és akár 62 kilométeres hatótávot is lehetővé tehetnek. Szolidan kivehetők és a hálózati elektromos csatlakozóról vagy menet közben a rekuperáció támogatásával tölthetők fel. 25 kilogramm tervezett saját tömegével a KLEMENT mindenkor kényelmesen manőverezhető.

A járműbe integrált világítási rendszer LED-fényszórókat és -féklámpát, a pedálokba épített szintén LED-technikájú irányjelzőket, emellett nappali menetfényt foglal magában. A vázon röviddel a kormány előtt induktív töltőfunkciót kínáló okostelefontartó áll rendelkezésre. Az okostelefon a hálózatba kapcsolt közlekedés élményének kulcseleme, a KLEMENT ennek megfelelően a Škoda minden továbbfejlesztett connectivity-megoldását is kínálhatja, köztük a Coming-Home, az önműködő vészhívás és a távoli diagnosztika, emellett karbantartás funkciókkal, a Geofencing révén mindazonáltal területileg korlátozott használat is beprogramozható.

A KLEMENT jövőbeni lehetőség szerinti sorozatgyártású típusa még nagyon sok új ötlettel is bővülhet, példaként vezetői segédrendszerek, a Function on Demand szolgáltatás vagy épp a jellegzetes hababroncsok formájában. Utóbbiak a futócipőkben használatos csillapítóanyagból készülnek, a közlekedés különösen komfortos és alacsony zajszintű élményét kínálva.