Kis hálószoba berendezése – ügyes húzások a szabad terek megnövelésére

Kis hálószoba berendezése – ügyes húzások a szabad terek megnövelésére

A modern építészetnek és az új építésű házaknak köszönhetően egyre inkább előforduló probléma a hálószobák esztétikus és szellős berendezése. A kisméretű hálószobák kialakulása két dolognak köszönhető.

Az egyik ilyen ok, hogy a közös életüket összefonni szándékozó párok, a kis lakásokat keresik első szerelmi fészeknek, ugyanis a kis alapterület kis költségeket von maga után. Ebből kifolyólag többet tudnak félretenni, hogy felkészüljenek a nagycsaládos életre, így aztán átmenetileg megelégszenek a kis hálóval is. Másik fő ok, a jelenlegi generáció egyre nagyobb közösségi tér iránti igénye. Ennek köszönhetően a nappali méretek egyre nőnek, míg a hálószobák egyre csak szűkülnek. A hálószoba, már valóban csak az esti pihenés helyéül szolgál.

Hogyan tud egy kis hálószoba szellős és dekoratív lenni?

Sokak számára lehetetlen küldetésnek tűnhet, azonban egy kis kreativitással és kitartó keresgéléssel, nagyon szép és helytakarékos bútorokat találhatunk.

Kis hálószoba berendezése – ügyes húzások a szabad terek megnövelésére

Minden hálószobában az első és legfontosabb dolog az ágy. Ez nélkül nem háló a háló. Ügyeljünk rá, hogy az ágy méretét úgy válasszuk meg, hogy az még könnyen a térbe illeszthető legyen. Ahhoz, hogy kényelmesen hozzáférjünk ágyunkhoz, mindenképpen szükséges 90-100 cm a fal és az ágy között. Egyszemélyes ágynál nem igen lehet probléma az elhelyezéssel, azonban egy kétszemélyes ágynak már kell a hely. Két személy esetén bőven elég a 160×200 cm-es matrac méret. Ekkora fekvő felületen már kényelmesen elférünk és alkalmazhatjuk is, ha a szoba szélessége meghaladja a 3 m-t.

Helytakarékossági szempontból az éjjeli lámpákat helyezzük a falra, vagy lógassuk le a plafonról. Ennek hatására, az éjjeli szekrény (amennyiben szükség van rá) teljes egészében használható.

Ügyesen spórolhatunk a térrel, ha az egyik falat, teljes hosszában és magasságában beépítjük szekrénnyel. Még több helyet spórolhatunk, ha az ágyat be is ültetjük a szekrénybe. Ez a megoldás amellett, hogy praktikus, nagyon közkedvelt is.

Kis hálószoba berendezése – ügyes húzások a szabad terek megnövelésére

Képek helyett használjunk posztereket, melyek nem lépnek ki a fal síkjából. A legideálisabb és fiatalos módszer, ha teljes falat borítunk be óriás poszterrel. Ezzel fiatalosabbá is tehetjük hálószobánkat. Óriás poszter helyett telibe is tapétázhatjuk az egyik falunkat, mellyel már komolyabb hatást érünk el és látszatra tágíthatjuk vele a teret. Sokak szerint nem szerencsés dolog, de hatalmas tükrük alkalmazásával is elérhetjük a tágas tér hatás érzését.

Ezeket a berendezéseket, bútorokat kis keresgéléssel, könnyedén beszerezhetjük és segítségükkel a kisméretű hálószobák nagyon is élhető fészekké varázsolhatók. Legyünk bátrak, tervezzünk akár egyedi megoldásokat is hálószobánkba és az esti óráinknak egyedi hangulatot kölcsönözhetünk majd!