Kínai vállalat építheti meg a Peljesac-hidat Horvátországban

Kínai vállalat építheti meg a Peljesac-hidat Horvátországban

A China Road and Bridge Corporation kínai konzorcium végezheti el a Peljesac-híd munkálatainak első fázisát – közölte a Horvát Utak (Hrvatske ceste) cég.

Hárman voltak ott a közbeszerzési pályázaton, amelyiknek nyertese a China Road and Bridge Corporation, a CCCC Highway Consultants, a CCCC Second Highway Engineering és a CCCC Second Harbour Engineering együttes ajánlata lett.

A munkálatokat nettó 2,08 milliárd kunáért (86,6 milliárd forint) végzi el a konzorcium, 36 hónapos határidővel.

A tenderen az olasz Astaldi és a török IC ICTAS konzorciuma 2,55 milliárd, a német Strabag 2,62 milliárd kunás ajánlatot tett.

A Peljesac-híd, amellyel Horvátország a boszniai tengerpartot elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szándékozik kialakítani saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával, stratégiai kihangsúlyozott projekt Horvátországban. A projekt összértéke bruttó 526 millió euró. Az Európai Unió 85 százalékban, 357 millió euróval támogatta a kivitelezést, erről múlt évben júniusban döntött az Európai Bizottság.

A híd 2,4 kilométer hosszú és 55 méter magas lesz, a tartópillérei közti távolság 200 méter lesz, hogy bármilyen hajó akadálytalanul közlekedhessen alatta.

A egész projektnek 2022-re kell elkészülnie.

A Jutarnji List című horvát napilap arról írt: a kivitelező kiválasztására sokat kellett várni, mert a 85 százalékos uniós segítség okán jókora volt a nyomás a horvát kormányon, hogy a munkálatok elvégzésével egy európai céget bízzon meg.

MTI