Kilenc bérletsorozatot hirdet a MÁV Szimfonikus Zenekar

Kilenc bérletsorozatot hirdet a MÁV Szimfonikus Zenekar

Kilenc bérletsorozatot hirdet a 2020/2021-es évadra a MÁV Szimfonikus Zenekar.

A bérletes koncerteknek a Müpa, a Zeneakadémia, az Olasz Kultúrintézet, a Festetics-palota és a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthon. Az évadban Daniel Boico zeneigazgató mellett az állandó vendégkarmesterek, Kesselyák Gergely, Takács Nagy Gábor és Csaba Péter is vezényel majd.

A zenekar alapításának tiszteletére, jövő év április 24-én Beethoven I. és IX. szimfóniája hangzik majd el és pótolják azt a tavasszal elmaradt hangversenyt, amelynek műsorán Beethoven Missa Solemnis című művét hallhatja majd a közönség 2021 januárjában a Müpában.

Hozzátette, hogy a Missa Solemnis Nyíregyházán és Nagyváradon is elhangzik majd a zenekar előadásában Kovács János vezényletével.

Az évadban a zenekar 75 éves jubileumára írt darabok is megszólalnak majd, többek között Dénes Istvántól a MÁV START S.O.S. és Madarász Ivántól a Locomotiv.

A fellépő szólisták között szerepel Ránki Dezső, Ránki Fülöp és Bogányi Gergely zongoraművész, Szabadi Vilmos hegedűművész, Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész és Gustav Rivinius gordonkaművész.

Május 25-én, a Bartók Béla születésének 140. évfordulóján tartandó gálakoncerten Pinchas Zukerman hegedű- és brácsaművész lesz a vendég, a hangverseny elején gordonkaművész felesége, Amanda Forsyth közreműködésével előadják Kodály Zoltán Duóját hegedűre és csellóra. A hangversenyt Takács-Nagy Gábor vezényli majd.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy amennyiben csak fél házzal lehet játszani, akkor a tervek szerint alkalmanként két koncertet adnának, a műsor rövidebb lenne, elmaradnának a nyitányok.

Kitért arra is, hogy átvették a Stefánia úti ideiglenes székházuk kulcsait, ám az épületrészt piaci áron bérlik, így bizonytalan, hogy meddig tudnak maradni. A jövőt tekintve a MÁV rendelkezésükre bocsát egy kultúrházat, amelyet fel kell újítani, ott lehetne az állandó helyük.

Izgalmasnak jellemezte az évadot Daniel Boico, aki az élőzene fontosságát és jelentőségét is hangsúlyozta. Elmondta, hogy a Zeneakadémián a Lukács-bérletben Ismuratov A turul című művének ősbemutatója mellett Sosztakovics II. gordonkaversenye és Prokofjev V. szimfóniája is elhangzik. A Festetics-palotában négy koncertet hallhatnak az érdeklődők, a Szőke Tibor-mesterbérletben pedig Maxim Vengerov hegedűművész is színpadra lép a Müpában.

mti