Kiállították a Nagy-Britanniában becsapódott meteorit egy darabját

Kiállították a Nagy-Britanniában becsapódott meteorit egy darabját

A londoni Természettudományi Múzeumban érzékelhető annak a meteoritnak egy darabja, amely óriási fényjelenség kíséretében csapódott be februárban a gloucestershire-i Winchcombe településében.

A tűzgömbről hozott létre megannyi videó és a több ezer szemtanú beszámolója alapján a kutatóknak sikerült precízen meghatározniuk, hogy a meteorittörmelékek hol értek földet Angliában – írja a BBC News.

A Winchcombe térségében begyűjtött legnagyobb darab egy helyi lakos, Victoria Bond földjéről származik. Ez a nagyjából 100 grammos darab megfigyelhető a londoni Természettudományi Múzeumban, aminek a meteorit több másik darabját, összesen hozzávetőlegesen 500 grammnyi törmeléket sikerült begyűjtenie. A leleteket egy rendhagyó dobozban raktározzák, hogy szárazon tartsák őket.

Az elszenesedett kőzetek zöme a Winchcombe-ban élő Wilcock család kocsibehajtójáról származik. Wilcockék óvatosan begyűjtötték a mintákat, ezt követően a múzeum kutatói egy fogkefe és egy üres krémtúrósdoboz hozzájárulásával összesöpörték a megmaradt port is. A szóban forgó műanyag konstrukciók napjainkban már ugyancsak az angol nemzeti gyűjtemény részei és csakhamar – a család kocsifelhajtójának egy darabjával egyesült erővel –, kapcsolódnak a múzeumban kiállított darabhoz.

Az interneten pillanatnyilag lenyűgöző összegeket szolgáltatnak a Winchcombe-meteorit darabjaiért, de a család ragaszkodott hozzá, hogy az általuk begyűjtött törmelékek múzeumba kerüljenek és arra inspirálják a fiatalokat, hogy akadémiai pályát válasszanak maguknak.

Harminc éve ez az első eset a szigetországban, hogy észlelték egy meteorit hullását, ezután be is gyűjtötték a darabjait. Mindemellett a megtalált leletek a ritka szenes kondritok közé tartoznak, ezek a „Naprendszer építőelemei”.

Az angol Fireball Alliance (Tűzgömb Szövetség) akadémiai egyesület alapján a meteorit február 28-án hatolt be a Föld légkörébe Nagy-Britannia felett, a fényes jelenséget Izlandon és Hollandiában is észlelték.

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek javarészben olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak keresztül a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az ilyen formában keletkező hő és forróság folytán válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

Videofelvételek alapján a kőzet óránként 48 ezer kilométeres sebességgel haladt. A felvételek azt is lehetővé tették, hogy rekonstruálják a Nap körüli eredeti röppályáját: az alkotmány a Mars és a Jupiter közt haladhatott.

A mesterek nagyon sok vizsgálatnak vetik alá a meteorittöredékeket, egyebek közt azért, hogy megismerjék ásványi összetételüket.

mti