Kétnapos szerb búcsúra várják a közönséget augusztusban Szentendrén

Kétnapos szerb búcsúra várják a közönséget augusztusban Szentendrén

Kétnapos szerb búcsút rendeznek augusztus 18-án és 19-én Szentendrén. Az egyházi ünnep mellett a modern szőlő megszentelése is központi eseménye lesz az eseménynek, amelyre gasztronómiai vásárral, koncertekkel és táncházakkal is várják a vendégeket.

Az esemény célja, hogy a magyar lakosság jobban megismerhesse a szerb népszokásokat, népviseletet, táncokat autentikus szerb zenekarok tolmácsolásában, a Duna-parti sétányon felállított gasztronómiai vásárban ugyanakkor tradícióknak megfelelő szerb ételeket, italokat kóstolhatnak a vendégek.

A Krisztus színeváltozásának ünnepére szentelt Preobrazsenszka templom búcsúja a 18. században Szentendre egyik legjelentősebb ünnepe volt. Az ortodox egyházi szokás alapján ezen a napon történik a modern szőlő felszentelése, amely évszázadokon át terjedelmes jelentőséggel bírt a szőlő és bortermelő szentendrei lakosok körében. A búcsú központi és legnélkülözhetetlenebb része az ünnepi istentisztelet, ezután a liturgiát követő délutáni vecsernye, ezenfelül a templomkertben megszervezett népi mulatság. Tradíció szerint a vecsernye után az egyházközség borral biztosítsa a templomkertben egybegyűlt vendégeket.

Augusztus 18-án fellép a Pyrgos Görög zenekar, a koncertet követően táncház lesz, ezt követően bemutatkozik a Belgrádi Szerb Néptáncegyüttes és zenekara a Talija Art Company. Másnap tartják az ünnepi istentiszteletet, később fellép a Branko Szerb Néptánccsoport, a Zvuci s kamena énekkar, a Belgrádi Szerb Néptáncegyüttes és a Talija Art Company, este tamburán és harmonikán játszik a Döbrönte Eredics Duo és a ViGaD Trió, ezután a Kolo zenekar és a Guca Partyzans Brass Band koncertjére várják az érdeklődőket.

Augusztus 20-án a Szentendrei Teátrum és Nyár keretében a Boban Markovic Orkestar ad koncertet.

mti