Kétmilliárd forintot nyert kutatásokra a Debreceni Egyetem

Kétmilliárd forintot nyert kutatásokra a Debreceni Egyetem

Kétmilliárd forintot nyert kutatásokra a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) idei témakerületi kiválósági programjának keretében – közölte sajtótájékoztatóján a egyetemi intézmény sajtóirodája.

Az információ alapján a program forrásaiból csaknem 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete kapott segédkezést. Összesen 14 milliárd 600 millió forintot ítéltek oda, ebből az összegből a Debreceni Egyetem kapta a legtöbbet.

A kétmilliárd forintból három zónában végeznek kutatásokat a egyetemi intézményben. Az inzulinrezisztencia-kutatás alatt vizsgálják például, hogy milyen gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel vagy akár funkcionális élelmiszerekkel lehetne befolyásolni az inzulinszintet és a vércukor értékét, az elhízás szövődményeinek kialakulását.

A támogatásból a műszaki képzést stratégiai célként kezelő felsőfokú intézményben járműipari kutatásokat is végeznek, figyelembe véve a településbe betelepülő járműipari vállalkozások igényeit is.

Az intézmény űrkutatásra is nyert segítséget. Az egyetem mesterei az űrutazás esetén végbemenő fiziológiai folyamatokat vizsgálják és a kivételes körülményeknek praktikus gyógyszerek, táplálékok fejlesztésével foglalkoznak – írják a közleményben.

mti