Kétmilliárd forintos komplex városfejlesztés indul Józsefvárosban

Kétmilliárd forintos komplex városfejlesztés indul Józsefvárosban

Kétmilliárd forintból korszerűbb lesz a józsefvárosi Orczy-negyed, a szociális városrehabilitáció támogatási szerződését aláírta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester.

A kerület vezetője azt emelte ki, hogy míg a 2000-es évekig az állam lepusztult gettóként, reményvesztett helyként könyvelte el Józsefvárost, addig az elmúlt évtizedben komoly változások mentek végbe.

Az 1956-os forradalom után a kommunista diktatúra nyilvánvaló politikai okokból elmulasztotta a városrész fejlesztését, szemet hunyt a bűnözés felett, lezüllesztette a társadalmat – sorolta a politikus, hozzátéve: drogosok, prostitúció, lerobbant házak, elszegényedés és bűnözés leírta a kerületet.

Innen kellett indulni, újrafogalmazni a célokat – mondta Kocsis Máté, kiemelve: az attól kezdve eltelt időszakban eddig két ütemben korszerűsödött a Palotanegyed, a Corvin sétányon világszínvonalú ingatlanfejlesztés valósult meg, teljeskörűen korszerűsödött a Magdolna-negyed. A újabb feladatok közt említette a józsefvárosi pályaudvar területének rendezését és a Blaha Lujza tér idén kezdődő rekonstrukcióját. Utóbbi egyesült erővel jár a Corvin áruház homlokzatának megújításával, amely noha ezelőtt csodálatos volt, azt a kommunista diktatúra alatt egy fémlemezzel befedték.

A polgármester azt is megjegyezte: a társadalmi programoknak betudhatóan – amelyek többek között szakképzést, gazdaságélénkítő és felzárkóztató elemeket, bűnmegelőzést, drogprevenciót tartalmaznak – nemcsak küllemében újult meg Józsefváros, de az ott élők életminősége is javult.

Az Orczy-negyed fejlesztésére rátérve kifejtette: ez A főváros tekintélyes gyűrűjén belül az utolsó városrész, amely nem méltó a fővároshoz, és megerősítésre szorul. A szektor – illeszkedve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházásaihoz – 2018 és 2021 közt újul meg; a kerületi városmegújító munkát mindazonáltal 2024-ig szeretnék befejezni – közölte.

Kocsis Máté visszaemlékezett azt is, hogy elsőként a közbiztonság megerősítését tűzték ki célul, s mára a VIII. kerület a fővárosi élmezőnyben van; ezt követően a közintézmények, a közterületek, végül a lakóházak megújítására fektettek hangsúlyt. Utóbbira csak idén 1 milliárd forintot használhatnak fel a társasházak.

Beszámolt arról is, hogy manapság az emberek több mint 70 százaléka örömmel költözne Józsefvárosba, a kerületiek 81 százaléka mindazonáltal nagyobb biztonságban érzi magát, mint öt évvel ezelőtt.

Varga Mihály a beruházással kapcsolatban ugyancsak azt hangoztatta: az nemcsak az épített környezetről szól, hanem munkahelyteremtésről, vállalkozásfejlesztésről, biztonságról is.

Közölte, az Orczy-negyed beruházás jól illeszkedik abba a sorba, amit iskolák, óvodák, közterületek megújításával kezdett a kerület. A 2005 és 2015 közti Magdolna-negyed rehabilitációs program jó alap volt a folytatáshoz – értékelt a tárcavezető.

A városfejlesztés elemei közé sorolta az önkormányzati lakóépületek megújítását, csaknem 300 lakóhely – üzemeltetési költségek csökkenésével járó – korszerűsítését, a műszakilag indokolt bontásokat és az úgynevezett zöld udvar programot.

Varga Mihály megerősítette: a ismeretek és a mérések is igazolják, hogy a korábbi években olyan változás indult el Józsefvárosban, melynek révén A főváros vonzó, dinamikus városrészévé vált.

mti