Kabrió-élmény a jövőből? A MINI megmutatja!

Kabrió-élmény a jövőből? A MINI megmutatja!

Az angol prémiummárka egybegyúrta a nyitott tetős vezetés élményét a zéró emissziójú elektromos mobilitással: első alkalommal megfigyelhető a MINI Cooper SE Cabrio, amely egyetlen példányban jött létre.

Napsütés, kellemes hőmérséklet és zöld környezet: a MINI a legjobb időben ismerteti részleteiben is a tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE nyitott tetős változatát. A modell ugyan nem kerül sorozatgyártásba, csakhogy nagyszerűen szemlélteti az angol prémiumgyártó korszerű irányvonalát, míg a zéró emissziójú kabrió-élmény egyik lehetséges aspektusát is hamisítatlanul jellegzetes stílusban prezentálja. Nyitott tetős négyüléses modellként a MINI Cooper SE Cabrio a kisautó-szegmens egyetlen tisztán elektromos meghajtású prémium kabriója, melynek képében a MINI első ízben ismerteti a világnak a hagyományos sportosság, a nyitott tetős vezetési impresszió és a zéró emissziójú elektromos mobilitás egyedülálló egységét.

Az egyetlen példányban elkészült modell az Egyesült Államokban, a már hagyománnyá vált „MINI Takes the States” közösségi eseményen gurul elsőként reflektorfénybe. A Vermont állambeli Burlington és a dél-karolinai Greenville-Spartanburg közt kanyargó utak isteni terepet biztosítanak az összeszokott MINI-közösség tagjainak ahhoz, hogy megszerezzék a MINI Cooper SE Cabrio volánja mögött átélhető, jellegzetesen gokartos vezethetőség első benyomásait.

Az újdonság karosszériájának magját a MINI Cooper S Cabrio modell adta, annak 3 863 milliméter hosszúságával, 2 495 milliméter tengelytávolságával, 1 727 milliméter szélességével és 1 415 milliméter magasságával. A csomagtér 160 literes térfogatán ugyancsak nem változtattak a mérnökök.

A hajtáslánc-technológiát a BMW Group elektromos mobilitásra összpontosító, Dingolfingban és Landshutban funkcionáló kompetenciaközpontjai fejlesztették ki. A MINI Cooper SE Cabrio ugyanazokat a hajtáslánc-technológiai alkatrészeket használja, mint a háromajtós MINI Cooper SE. A kisméretű elektromos motornak betudhatóan szerfelett kiegyenlített a modell első és hátsó tengelye közti terhelés-eloszlás, amely szorgalmas, könnyed vezethetőséget nyújt, nyitott tetővel is.

A 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motor a márka által fémjelzett agilitás és gokartos vezethetőség tisztán elektromos formáját váltja valóra – éppen olyan a MINI Cooper SE modellben –, amellyel a modell 7,7 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. A MINI Cooper SE Cabrio a nagyfeszültségű aksi egyetlen feltöltésével 230 kilométer (WLTP) megtételére képes, amely nem kizárólagosan településen belüli kabriózásokat, de hosszabbra nyúló kirándulásokat is lehetővé tesz. Sőt mi több, az újdonság a nyitott tetős vezetés élményét fantáziadús megoldásokkal is párosítja: az egész mértékben elektromosan működtethető – és mindent összevetve kiváltképp csendes – vászontető 18 másodperc alatt nyitható és zárható, egyetlen gombnyomással. A 30 km/órás tempóig aktiválható vászontető három eltérő állást szolgáltat: teljesen nyitott, napfénytető-funkciós és teljesen zárt.

Az egyetlen példányban elkészült MINI Cooper SE Cabrio modellel az angol prémiummárka a nyitott tetős vezetési impulzus iránt rajongó, permanensen növekvő MINI-közösség szívét hódítja meg, mialatt az autóiparban zajló elektromos átállást teljesen új aspektusból közelíti meg – fenntartható, átlátható és közérthető módon. A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE modell eközben jelentősen csodásan igazolja a MINI márka elektromos mobilitásra összpontosító átállásának sikertörténetét: 2021-ben a zéró emissziójú kisautóra érkező megrendelések több mint 132 százalékkal szárnyalták túl az egy évvel korábbi mutatót, aminek betudhatóan a MINI Cooper SE az angol prémiumgyártó legnagyobb lendületű modelljévé érett. Németországban – amely a modell legnagyobb piacának számít – már minden harmadik MINI modellt hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiával rendelnek meg az ügyfelek. Annak érdekében ugyanakkor, hogy hosszútávon fenntartsa az elektromos mobilitás iránti rajongást, a MINI a gépjárműk hétköznapi töltését is szimplává és kényelmessé tette: Németországban a MINI Charging rugalmas otthoni és munkahelyi járműtöltési megoldásokat ad a vezetőknek, akik ezáltal ezenkívül Európa egyik óriási, több mint 250 000 töltőpontból álló, nyilvános járműtöltő hálózatához is hozzáférést kapnak.