Július végén tíz napon át Művészetek Völgye

Július végén tíz napon át Művészetek Völgye

Már 31. alkalommal rendezik meg a Művészetek Völgyét. Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden 36 helyszínen a szervezők több mint kétezer programmal várják az érdeklődőket július 22-től 31-ig.

„A Művészetek Völgye része a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényévadnak, az ez évi parádé főpróbának tekinthető. Az itt élők részére ez több mint kulturális programsorozat, mert közösségszervező és gazdaságélénkítő erővel bír” – mondta Navracsics Tibor, a térség országgyűlési követe, az EKF-projekt kormánybiztosa a parádé budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánybiztos kitért arra, hogy a Művészetek Völgye által képviselt környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok az EKF-projekt részére is kiemelten fontosak.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója kiemelte: a tíznapos programsorozaton mintegy az egész hazai könnyűzenei paletta megfordul, amellett tradíció szerint gazdag az irodalmi, színházi, filmes, képzőművészeti programkínálat, lesznek beszélgetések, workshopok.

A fő könnyűzenei színtér a kapolcsi Panoráma Színpad lesz, ahol mások mellett a Csík Zenekar, a Budapest Bár, a Blahalouisiana, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, a 30Y, a Carson Coma és Dés László ad koncertet. A Kőbánya Udvarban zenél példának okáért a Kiscsillag, a Subtones, a Fran Palermo, a Middlemist Red, a Harcsa Veronika Udvarban dzsessz- és crossover-produkciók lesznek, mások mellett a Korszerű Art Orchestra segédkezésével. Ugyancsak dzsessz fog szólni a Muflon Jazz Udvarban, a Papageno Klasszik helyszínen mindazonáltal tradicionális zene és opera. A taliándörögdi Világzenei Udvarban ott lesz Palya Bea és a Kerekes Band is.

A parádé több helyszínen is kapcsolódik az 50 éves táncházmozgalomhoz. Hont Angéla, a Tradíciók Háza főosztályvezetője nyomatékosította: a táncház egyidejűleg létforma, gondolkodás és egy életre szóló elköteleződés. „A Szokások Háza FolkUdvarban az elmúlt öt évtized nagyjai közül fellép Berecz András, Sebestyén Márta, a Vujicsics együttes, Petrás Mária is, Erdélyből érkezik hozzánk Hideg Anna ördöngösfüzesi mesemondó és Varga Erzsébet kalotaszegi bujkakészítő” – sorolta a fellépőket.

A nagyszínpados fellépők közül az Aurevoir és a 30 éves Parno Graszt ugyancsak kapcsolódik műsorával a táncházas jubileumhoz.

Idén Kapolcson lesz a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttes színtere, a Petőfi Udvar. Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy 140 (nyolcvan zenei és hatvan irodalmi) programmal készülnek. „Bemutatkozik a Hajógyár, aminek színpadán a Hangfoglaló Program idei támogatottjai is fellépnek, de itt ad akusztikus koncertet Azariah és Bérczesi Robi”.

Taliándörögdön A Kertben lesznek láthatók és hallhatók a legaktuálisabb magyar előadók, köztük Beton. Hofi, Saya Noé, Deva és az Analog Balaton. A koncertek mellett lesznek workshopok, gyerekprogramok, beszélgetések szövegírásról, színházi improvizációról, irodalomról.

A filmes kínálat kapcsán Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet igazgatója arról számolt be, hogy a tíz nap alatt 25 filmet vetítenek a Filmio Pajta Mozgóban. „Kihirdetjük a Némafilmhez filmzenét! pályázat győzteseit, a négy legjobb alkotó a 145 éve született direktor, Deésy Alfréd két némafilmjéhez, A halál utánhoz, emellett A leányasszonyhoz írt zenét” – mondta, hozzátéve, hogy a filmes programok egy része a 80 éves született Bujtor Istvánhoz kapcsolódik.

Az irodalom és a zene összekapcsolódása a Völgyben a nagy szokásokkal ellátott Kaláka Versudvar. Gryllus Dániel, a Kaláka Együttes alapítója hangoztatta: lesznek ringatók, gyerekkoncertek, ismételten Versműhelyt tart Lackfi Mihály és lesz zenés versimpró is. Eljön a Sebő-együttes, lesz különféle tematikájú Kaláka-koncert, és bemutatják a Jadviga és Psychét, ahol Závada Pál és Weöres Sándor két nőalakja találkozik. Vigántpetenden a Poket közösségi udvarban Vecsei H. Miklós és csapata várja a közönséget irodalmi csemegékkel, a Káli Kunyhóban mindazonáltal a Petőfi TV és Rádió tárja a közönség elé a Völgyimprót.

A színházrajongók az Art-Színtér, az Orlai Produkció, a Veszprémi Petőfi Színház és a Nézőművészeti Kft. előadásait élvezhetik, és a Színház Színpadnál mutatkozik be a Völgy saját darabja, a Mr. és Mrs. (Duetts).

A vigántpetendi Cirque du Tókertben az újcirkusz, a jelenkori tánc, a könnyűzene és az opera is jelen lesz: fellép a Recirquel, a Duda Éva Társulat és Oláh Ibolya is, az Operaház társulata mindazonáltal koncertszerű keresztmetszetet ad a Háry János című darabból.

mti