Izraeli állatkertbe költöznek a Nyíregyházi Állatpark fehéroroszlán-ikrei

Izraeli állatkertbe költöznek a Nyíregyházi Állatpark fehéroroszlán-ikrei

Egy izraeli állatkertnek ajándékozta 2017-ben született fehér oroszlán (Panthera leo krugeri) hármas ikreit a Nyíregyházi Állatpark.

A kétéves állatokat indulás előtt elbódították, a fehér oroszlánokat az őket fogadó beer-sevai állatkert munkatársai kísérik el a csaknem húsz óráig tartó útjukon – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark sajtószóvivője-osztályvezetője az érdeklődőknek.

A Marcusnak elnevezett hímet és két nőstény testvérét, Flórát és Faunát kamionnal és repülőgéppel szállítják keresztül a Negev Zoo-ba. Az ottani mesterek előző évben januárjában vették fel a kapcsolatot a Nyíregyházi Állatparkkal, a pozitív kimenetelű tárgyalások után ugyanakkor elkezdték építeni a modern kifutót a nagymacskáknak.

Az izraeliek már a szállítás előtt megérkeztek Nyíregyházára azért, hogy megismerkedjenek az állatokkal és konzultáljanak a helyi mesterekkel, mivel az oroszlánok tartásában eddig nem volt jártasságuk – tette hozzá a szóvivő.

A nyíregyházi tenyészállatok – a holland származású hím, Inkosi és társa, az ezelőtt Csehországból érkezett Binti – 2015 óta élnek egyesült erővel a sóstógyógyfürdői állatparkban, nászukból eddig összesen négy kölyök született. Az első, 2016-ban világra jött utódot, Kókuszt az anyaállat nem tudta táplálni, mindent összevetve a kicsit a gondozóknak kellett felnevelni.

A ritka színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj egyik populációjához tartoznak és csak Dél-Afrikában, Timbavati és a Kruger Nemzeti Park területén élnek. Világos színük ott a rejtőzködést támogatja, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, ezenkívül a magas fű definiálják.

A krugeri oroszlánok fehér színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatának, mivel évszázadokon át csak sejtették létét. Élőhelye, Timbavati mondanivalója „a hely, ahol a csillagoroszlánok lejöttek.”

A fehér oroszlán nem albínó továbbá nem külön faj, az oroszlán egyik alfajában előforduló világos színváltozat, amit a fehér tigrishez hasonlóan egy mutáns gén okoz. Az utódok csak akkor lesznek fehér színűek, ha mindkét szülő büszkélkedhet ugyanezzel a ritka génnel. Első alkalommal 1928-ban lehetett róluk hallani, de csak a hetvenes években készültek feljegyzések erről a színváltozatról, ekkor szerzett tudomást a Föld létezésükről, ettől kezdve kívánatos vadásztrófeává váltak.

Állományuk a vadászat okán lényegesen lecsökkent, most több természetvédelmi szervezet is igyekszik növelni állományukat természetes előfordulási helyükön.

mti, fotó: Balázs Attila