Internacionális díjakat nyert, azonfelül felújított magyar filmeket vetítenek a 13. Bukaresti Magyar Filmhéten

Internacionális díjakat nyert, azonfelül felújított magyar filmeket vetítenek a 13. Bukaresti Magyar Filmhéten

Az elmúlt év magyar filmtermését ismerteti a 13. Bukaresti Magyar Filmhét, amelyen internacionális fesztiválokon díjat nyert alkotásokat és felújított régebbi magyar filmeket is láthat a román publikum – közölte a Balassi Intézet bukaresti centruma.

A november 10. és 18. közt zajló seregszemle célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt év magyar filmterméséből.

Az idén több romániai filmfesztiválon magyar film nyert díjat, ezenkívül a korábbi években nagyon sok magyar film került romániai moziforgalmazásba, így a bukaresti filmhéten hangsúlyos szerepet kap a helyi filmforgalmazókkal folytatott párbeszéd. Ennek egyik mozzanata lesz az a rendezvény, amelyen Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap internacionális és értékesítési igazgatója érdemi tájékoztatást nyújt a magyar filmforgalmazásról romániai fesztiválszervezőknek, forgalmazóknak és kritikusoknak.

Az idén kihangsúlyozott figyelmet fordítanak a felújított magyar filmekre, egyrészt a “30 éve szabadon” emlékévhez kapcsolódóan, másrészt annak hála, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap a 2017-ben meghirdetett filmrestaurálási és filmdigitalizálási programja keretében évi 25-30 magyar játékfilmet újítanak meg. A nézőközönség ezekből láthat néhányat a bukaresti filmhéten.

A Filmarchívum digitalizációs és restaurációs programjára hívja fel a figyelmet nyitófilm, a szervezők Bacsó Péter A tanú című filmjének cenzúrázatlan változatát mutatják be, amely a “30 éve szabadon” emlékév egyik előtérbe állított romániai filmes eseménye lesz. A cenzúrázatlan változat bukaresti bemutatóján jelen lesz Ráduly György, a Magyar Filmarchívum igazgatója, aki a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program eredményeit láttatja. A felújított filmek szekciójában láthatja még a nagyérdemű a Dargay Attila két rajzfilmjét, a Szaffit és a Lúdas Matyit, illetve a Moszkva tér és a Sodrásban című filmeket.

Az 1989-1990-es kelet-európai és magyarországi változásokra reflektáló szekcióban bemutatják Török Ferenc Moszkva tér, Forgács Péter NémetEgység@Balaton – Mézföld, Gazdag Gyula Magyar krónikák I-II., Schiffer Pál Elektra Kft., avagy bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába, Almási Tamás Tehetetlenül című alkotásait.

A filmhéten lesz a bukaresti premierje jó néhány olyan magyar nagyjátékfilmnek, amely az internacionális fesztiválokon már több rangos elismerést begyűjtött, mindent összevetve Pálfi György Az Úr hangja, Bergendy Péter Trezor, Topolánszky Tamás Curtiz, Ujj-Mészáros Károly X – A rendszerből törölve, Nagypál Orsi Nyitva című filmjét láthatja a publikum.

A Bukaresti Magyar Filmhét központi színtere idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdióterme, de lesznek vetítések a Bukaresti Egyetem Politikatudományi Tanszékén, a Point Kulturális Hubban, ezenfelül a bukaresti Goethe Intézetben. A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemre egy mesterkurzus keretében ellátogat Almási Tamás filmrendező, Bukarest Kulturális Centrumában, az ArCuB-ban mindazonáltal a két évszázada Tibetbe induló Kőrősi Csoma Sándorra emlékeznek egy filmkoncerten.

A Balassi Intézet bukaresti székhelyén szemlélhető lesz Damokos Csaba látvány- és díszlettervező egyéni kiállítása.

mti