Indul a nagykanizsai ipari park bővítése

Indul a nagykanizsai ipari park bővítése

A munkaterület hétfői átadásával megkezdődik a nagykanizsai ipari park bővítéséhez a közművek és utak kiépítése, amellyel két részben, csaknem 170 hektár új iparterület áll rendelkezésre közvetlenül az M7-es autópályáról.

A helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként beszélt arról, hogy még 2015-ben kezdődött meg a mára betelt ipari park bővítési lehetőségének felmérése. Az akkor feltárt, csaknem 600 hektárnyi területből előző évben kezdődött el két részben összesen 170 hektárnyi iparterület feltárása, az ahhoz elengedhetetlen utak és közművek tervezése és kivitelezése.

A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Nipüf) a Korszerű Települések Program keretéből csaknem 70 hektáron folytatja az ipari park bővítését az M7-es autópálya keleti lehajtójánál, az ehhez kapcsolódó, csaknem 100 hektáros önkormányzati szektorban mindazonáltal egyelőre 20 hektáros bővítés valósulhat meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával az utak és a közművek kiépítésével – közölte.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) kifejtette: nettó 1,7 milliárd forintból épül meg az önkormányzati szféraban a mindkét iparterületet kiszolgáló, 2,2 kilométeres összekötő út, ezzel egyesült erővel a közvilágítás és a létfontosságú közművezetékek, valamint 13 ezer növényt is telepítenek. A bővítés célja, hogy a befektetők részére még vonzóbbá tegye Nagykanizsát, ezzel mindazonáltal több új munkahely teremtődjön.

Komáromi Zsolt, a kivitelezést végző Reaszfalt Kft. fő-építésvezetője kifejtette: a 2250 méteres aszfaltút egy körforgalommal, egy kisebb híddal, ráadásul hat autóbuszöböllel egészül ki. A tervezéssel egyesült erővel 22 hónapja van a kivitelezőnek a beruházás megvalósítására, ezáltal az előző évben augusztusban kezdett munkálatokat a jövő év nyarára tervezik befejezni.

Az MTI kérdésére Cseresnyés Péter kijelentette: már vannak komolyabb érdeklődök a korszerű iparterületekre, köztük építőipari, gépipari, sőt még elektronikai vállalkozások.

mti