Hétrétország esemény augusztusban az Őrségben

Hétrétország esemény augusztusban az Őrségben

Koncertekkel, templomi hangversenyekkel, filmvetítésekkel, irodalmi estekkel, történelmi előadásokkal, gyermekprogramokkal és nyitott portákkal várják a vendégeket augusztus 10. és 20. közt az Őrségben a Hétrétország – A szerek és porták köztiválja titulussal rendelkező programon.

Mint Sülyi Péter, az esemény alapítója az érdeklődőknek kiemelte, augusztus 15. és 18. közt több programmal reflektálnak az 50 évvel ezelőtt megszervezett Woodstock zenei fesztiválra. Woodstock üzenete a háborúellenesség, a természetközeliség, amely a következő évtizedek életérzésében, a fiatalok „eszmélésében” meghatározó volt – nyilatkozott a szervező.

Hozzáfűzte: az őriszentpéteri Malom udvarban fellépő Omega már 1969-ben is színpadon volt, de a Nekem Őrség, nekik Woodstock című rockkoncerten a „veteránok” mellett a fiatal generáció is megjelenik. A Neil Young Sétány Sülyi Péter fordításában és átiratában magyarul szólaltatja a Woodstockban elhangzott dalokat.

Az 1969-es koncert történetéhez filmvetítések és beszélgetések is kapcsolódnak, Hobó zenésztársaival idézi fel a 60-as évek Amerikáját.

A tíznapos programsorozaton fellép még az Ivan & The Parazol, az Anna and the Barbies, a Braindogs, Kiss Tibi és Vastag Gábor, Novák Péter és az Etnofon, a Müller Péter Sziámi And Friends, a Syrius Legacy és a Kistehén Zenekar. Kollár-Klemencz László – a Kistehén frontembere – szépirodalmi műveiből tart felolvasást és saját verseit is megszólaltja Magyarföldön, a fatemplomban.

A szakrális építmény idén új színtere lesz A zene templomai titulussal rendelkező sorozatnak: a július második hetében felavatott orgonán Mátyás István orgonaművész játszik. Augusztusban több Árpád-kori templomot töltenek meg zenével, a széria Dresch Mihály koncertjével Szentgyörgyvölgyön kezdődik, abban az őrségi barokk templomban, amely előző évben a záróhangverseny színtere volt – mondta Sülyi Péter.

Az esemény keretében augusztus 10. és 20. közt húsz őrvidéki településen félszáz nyitott portával várják az érdeklődőket, akik mindent összevetve megismerhetik a helyi gazdaságokat, értékeket és tradíciókat is.

mti