Hétfőtől korlátozzák a nagy teljesítményű porszívókat

Porszívó - Forrás: philips.bemutatoterem.net

Szeptember elsejétől nem szabad forgalomba hozni 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rohannunk kell a boltokba. Viszont hosszú távon szívni fogunk – vélik a gyártók.

Egy új előírás szerint hétfőtől az Európai Unióban csak olyan porszívókat szabad forgalomba hozni, amelyek felvett teljesítménye kisebb, mint 1600 watt, továbbá az éves energiafogyasztása kisebb, mint 62 kilowattóra (kWh). A rendelet a jelzett dátum után gyártott készülékekre vonatkozik, az addig elkészültekre viszont nem.  A CECED Magyarország Egyesülés (az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok nemzetközi érdekképviseleti szervezetének magyar képviselője) szerint egyszerűen spórolni akarnak az energiával az Unióban. EU-s hatásvizsgálatok ugyanis megállapították, hogy a porszívók 2005-ben összes villamosenergia-fogyasztása körülbelül 18 terawattóra, vagyis 18 billió wattóra volt. A szakemberek úgy becsülték, hogy ez az érték 2020-ra akár a 34 TWh fogyasztást is elérheti.

Porszívó címke - Forás: Origo
Porszívó címke – Forás: Origo

Egy másik változás szeptembertől, hogy az Unióban forgalomba hozott porszívókhoz is kötelező lesz csatolnia a gyártóknak energiacímkét, ami ismerős lehet a hűtőgépekről, mosógépekről, tévékről, ezeket ugyanis már évek óta így árusítják. A leghatékonyabb energiaosztály itt is az A lesz (2017. szeptember 1-jétől pedig majd az A+++). Az energiaosztályon és az éves villamosenergia-fogyasztáson kívül a címke tájékoztat még arról is, hogy milyen padlón használható a porszívó, és az adott padlófajtán (kemény burkolat vagy szőnyeg) milyen a tisztítási hatékonysága, továbbá milyen a por-visszabocsátási osztálya.

Porszívó - Forrás: philips.bemutatoterem.net
Porszívó – Forrás: philips.bemutatoterem.net

A teljesítményt és az energiacímkét meghatározó szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, továbbá a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre. Így aki továbbra is a nagyteljesítményű gépekre utazna, ipari porszívót még vehet.

Forrás: Origo